За "Първите" и "Първите и ние", вип. 1953 - Сидония

обратно - 2014 - нататък

Получих следния email от Сидония Пожарлиева (идеята за online-публикация):

Von: Sidonia Pojarlieva [sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Freitag, 2. Mai 2014 14:11
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравейте Емил Стефанов,

преди година-две ми бяха говорили за двама съученици в Германия, които направили сайт за нашата Гимназия. От ... работа (защото още работя като автор и преводач, а понякога и като журналист, не редовно) не можах да се свържа с вас. Впрочем, с всички съученици, независимо от кой випуск са, винаги си говорим на "ти". Позволи ми това да направя и сега.

Открих, отворих и прочетох сайта от начало до край. Намирам доста пропуски, макар че съученици са попълвали някои от тях.

И така: За нас - първите випуски почти няма материали. Виждам, че книгата на Мая Бъчварова (така е известна сред нас, а не с името на съпруга й) "Първите и аз" е поместена в сайта.

2014_0622_Sidonia_Kartitshka_ot_25g_na_Ezikovata.jpg (158748 Byte)
Картичка за 25-годишнината на Езиковата през 1975г.

През 1975 г., за голямото честване в Ловеч, ние направихме първия сборник "ПЪРВИТЕ", с материали от съученици от първите випуски, които постъпихме в Ловеч през 1950 г. Това бяха ученици от всички краища на България, от 8-ми и 9-ти клас и с голямо напрежение учихме, дори през лятото, за да завършим подготвителен клас. Със същото напрежение учихме упорито, за да завършим гимназията през 1953 г. за постъпилите от 9-ти клас и 1954 за постъпилите от 8-ми клас. Класовете ни бяха отлични. Това да се отбележи.

Заех се да направя и втори сборник по-късно "ПЪРВИТЕ И НИЕ", (1992), като успях да обхвана близо 30 випуска на Езиковата. Всичко е раздадено. Имам само по един екземпляр. Ако попиташ Краси, с която дълги години поддържаме връзка, може и да има повече. Съжалявам, че почнах да пиша книгите си на компютър едва след 1993 г. Иначе щях да ви изпратя двете колективни произведения по Интернет. Опитваме попълване на пропуските. Ще пиша за резултата.

Ще пиша и за нашите последни юбилейни срещи. За сега ви оставям с най-топли чувства - Сидония Пожарлиева


Забележка:
По взаимно съгласие детайли от личен характер са заменени с по 3 точки (...)
Емил Стефанов


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Freitag, 2. Mai 2014 16:24
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Cc: 'Stefan Stefanov'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Zdravejte Sidonija,

i vednaga prevkljutshvam na TI, kakto zhelaesh. Az sashto go namiram za po-lesno i prijatno.

Ta, da! Nie sme dvama: Peter Kostov i Emil Stefanov:

  • Peter e zavarshil 95-ta sas frenski. ... Peter mi osigurjava web-server-a, t.e. kadeto da moga da katshvam pristigashtite materiali.
  • Az (Emil) sam ot vipusk 82-ra. Zhiveja i rabotja ot godini v Deutschland. ... Sas stranicite zapotshnah prez 1998-ma...

Ne tshe imam koj-znae kolko "izlishno vreme" na razpolozhenie ..., a po-skoro togavashnata lipsa na internet-informacija za nasheto daskalo me podtikna, da se zahvana sas taja rabota. Okaza se, tshe ezikovci sashto iskat da ima stranitshkite. S godinite mi se obadiha mnogo hora, vse s njakoe kratko dopalnenie, da se utotshni tova ili onova. Tova mi spesti mnogo rabota. Ne mi se e nalagalo da tarsja specifitshna informacija, osven poseshtenieto na Drew Unniversity, po sledite na Mellony Turner - njakogashnata direktorka na Amerikansija Kolezh. No tova e izkljutshenie. 

Za razlika ot mnogo drugi, koito lesno se zapalvaha i praveha predlozhenija za spektakuljarni promeni v stranicite, primerno za profesionalnoto oformlenie ili po povod na forum ili chat, ostanah veren na parvonatshalnata idjeja - nasartshavaneto na kontaktite mezhdu generaciite na nekommercialni natshala i publikuvaneto na predostavena avtentitshna informacija za "nepoznatata" Ezikova. Njama chat i ne mozhe da se dopalvat neshta, bez da minat prez racete na Peter ili prez moi race. Tova osigurjava zhelanata bezpristrastnost i obektivnost.

Prez izminalite godini ot utshitelskija sastav mnogo mi pomagaha Krassi Ilieva, Radina Popova, Tanya Atanasova. Otkakto Krassi se ottegli ot aktivna rabota, ne se e obazhdala taka tshesto, osven s prijatelski pozdravi za praznicite. Po-malkite vipuski poddarzhat kontakti po FaceBook ili drugi socialni platformi, koito az po red pritshini otbjagvam. Naj-tshestijat povod sa praznicite ili predstojashtite sreshti. Togava vipuskite, koito imat jubilei dopalvat spisacite i prashtat stari ili novi snimki. Tova sa naj-plodotvornite vremena... :-)

Predi 4 godini s vaztorg prieh velikodushnija podarak na Maria Cheburakova (Maya Batshvarova) - publikacijata na knigata i "Parvite i az". Tova beshe izkljutshitelen moment v istorijata na stranicite ni. 

Razbira se, informacija za tvoite izdanija sashto e dostigala i do men (bez da znam, koj totshno stoi zad tjah):

  • Krassi mi pisa prez 2007-ma za vashija spornik "Parvite". Ne razpolagam s kopie, nito sas razreshenie ot avtorite za eventualno publikuvane. Ako ti mi predostavish takava vazmozhnost, na drago sarce shte se zaema.
    Shte mi e nuzhno kopie ot knigata (koeto, razbira se, shte varna na sobstvenika mu). Shte go skaniram i shte go obarna vav PDF-format. Analogitshno na knigata na Maya, shte publikuvam PDF-varianta na stranicite, da mozhe vseki da si go svali i protshete bezplatno (tova e vazhno - bezplatno, t.e. nekommercialno!!!).
  • Za "Parvite i nie" mi pisa Ivan Benchev oshte po-rano, prez 2000-ta godina. Ivan, za moe naj-goljamo sazhalenie, vetshe ne e mezhdu nas. Potshinal e predi godina-dve, bez da mozhe da se zapoznaem litshno. Toj mi pomogna v natshaloto s mnogo podrobna informacija za po-starite vipuski.

Tova, tshe sega TI mi pishesh litshno i tshe TI si tshovekat zad tija dve izdanija, za men e mnogo, mnogo prijatna iznenada i osobeno goljama tshest! Iskam da ti blagodarja, tshe mi otdeljash ot svoeto vreme! Kakvoto e neobhodimo, shte go storja, za da mozhe da napravim dostapni za vsitshki i dvete izdanija.

Vprotshem scaniraneto na dvete knigi bi mogal da poeme brat mi - Stefan (vipusk 86-ta), kojto zhivee i raboti v Sofia. Shte govorija s nego. ... Shte namerim podhodjast natshin, da napravim naj-dobroto ot nalitshnite eksemplari. ...

Sidonjia, pak TI blagoarja, tshe se obarna kam men! To stana taka, tshe shtom "junakat ne ide pri planinata, planinata idva pri nego"... :-) Shte se radvam da mi se obadish pak.

S naj-dobri pozrdavi,
Emil Stefanov / www.ezikovata.eu

P.S.: Predpolagam, tshe njamash nishto naprotiv, da publikuvam korespondencijata ni. Preprashtam kopie (CC:) ot email-a mi i na brat mi - Stefan.


Von: Sidonia Pojarlieva [mailto:sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Freitag, 2. Mai 2014 19:11
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Драги Емиле,

много ми беше приятно да дочакам отговора ти. Знаех, че ще отговориш и дебнех на компютъра.

Аз искам да ти благодаря, че си се заел с тази благородна задача да направиш,  или направите, сайта. Подреден е прегледно. Може да се разширява. С наша помощ, разбира се.

Как да се свържа с брат ти? Или той ще ми се обади. Това е удобно. Той може да сканира текста от моите екземпляри и да ти го прати в PDF. Не зная дали трябва да питаме авторите на материалите в двете книги. Това ще стане много дълго. А някои са вече починали.

...

Тъй като ти започна с биографичните си бележки, нека довърша казаното в предишното ми писмо - продължавам да работя като преводач и автор, и журналист. Имам публикувани 16 авторски книги, поезия и проза (в този момент се печата книгата на живота ми "Моя Любов, Лузо-Португалия", литературна критика на произведения на португалски автори, с които работя от 1975 г. Преведох и издадох 55 техни творби, както от френски и други автори. Имам участия и авторство в 56 антологии, сборници, алманаси и в Интернет, особено в активните ми връзки с Франция, Канада, Белгия... Не говоря за стотиците журналистически материали.

Ако е интересно, ще ти пиша за последните срещи на нашите първи випуски.

Нека си пишем на кирилица, измъчва ме тази латиница за български думи! Иначе, с удоволствие бих си писала на френски, португалски, испански, италиански, което правя с многобройните си кореспонденти в чужбина.

С цялото ми уважение и най-топли чувства -
Сидония


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Freitag, 2. Mai 2014 23:58
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Cc: 'Stefan Stefanov'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Zdravej Sidonia,

az sashto se nadjavah da mi otgovorish skoro. Na www.ezikovata.eu pisha i na Kirilica, ponezhe znam, tshe sas sigurnost se tshete. Ponjakoga obatshe email-programite, bilo to Outlook (tazi, kojato az polzvam) ili drugi, ne pokazvat korektno drugi shriftove, osven Latinicata. Zatova v parvite otgovori obiknoveno polzvam Latinica. Neka vidim, dali shte se tshete pri teb na Kirilica.

Та ето ме на Кирилица.

Да, сайтът е устроен просто и ясно, приципите и дизайнът не се менят. Това помага на всеки, който се завърне на страниците. Центърът на тежестта пада върху съдържанието. А то е точно толкова точно и изчерпателно, доколкото ентусиастите са били в състояние да помогнат. Затова съм благодарен на всеки, отделил малко от времето си, да ми прати нещо за Езиковата. То не е за мен лично, а за всички читатели и почитатели... :-)

Ще изчакам, брат ми да ми отговори на предишния емайл и ще се разберем, по какъв начин ще е най-удобно, да се свържете в София. Ще ти пиша най-скоро на тая тема. Както предишния, така и този емайл ще му го пратя в СС:-то. ...

Относно авторските права върху книгите ще ми е достатъчно, ти да ми представиш материала "публично" на страниците за Езиковата, т.е. да публикувам кореспонденцията ни на www.ezikovata.eu. С това ще документирам източника на информация и ще удостоверя, че ми е било позволено да го направя. Разбира се, при положение, че в книгите са събрани публикации на много автори, би било редно, всеки да си даде съгласието. Ако се опасяваш, че някой би имал нещо напротив, не ми пращай материала. Аз също не мога да проверя лично, дали някой от авторите няма да е съгласен. Ти би имала по-добър контакт с тях и би плучила съгласието им вероятно по-безпроблемно от мен. Може би като съ-издател си опълномощена, да правиш повторни публикации, което дефакто е и публикацията в интернет. Аз не желая да си присвоявам каквито и да било авторски права. Те са си собственост на авторите. Ако книгите са издадени с ISBN-номера, ще ги публикувам, за да може желаещите да получат печатно копие, да си поръчат по ISBN-номера. Така направи Мая.

...

Пиши ми вичко, което желаеш да видиш публикувано на www.ezikovata.eu и то ще бъде публикувано.

Респект за изброените езици! Те са от романската група и имат сходство помежду си. Вероятно си завършила френски. Аз учих немски като първи и английски като втори в Езиковата. Те са сходни и не беше трудно да доразвия английския. Преди няколко години опитах да уча вечерно време след работа френски. За жалост условията не са същите, каквито бяха някога в Езиковата. Един път седмично 2 часа и самоподготовка по weekend-а са прекалено недостатъчни, за да може човек да изпита удоволетворение от постигнатото. След година и половина със скоростта на охлюв се отказах и реших да използвам малкото свободно време за неща, в които съм по-напреднал. Но с удоволствие бих се заел пак, ако ми се отвори интензивна възможност.

Смятам, че няма да пресиля, ако кажа, че ние двамата имаме уговорка да се занимаем сериозно с публикацията, нали? Ще пиша веднага, щом Стефан ми отговори по въпроса за контакта, сканирането и обръщането в PDF.

Днес просто е един хубав ден!

С най-добри поздрави,
Емил

P.S.: Питам пак изрично, дали имаш нещто против това, да публикувам досегашната ни кореспонденция?


Von: Stefan Stefanov 
Gesendet: Samstag, 3. Mai 2014 10:23
An: stefanov
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Hi, 

prochetoh korespondenciata.

Nai-dobre shte e da se chuem po telefona sys Siodonia i da se ugovorim koga i kyde da se sreshtnem.

Pozdravi, 
Stefan


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Samstag, 3. Mai 2014 12:33
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Cc: 'Stefan Stefanov'
Betreff: WG: Запознаване с първи випуск Езикова

Zdravej Sidonia,

preprashtam ti otgovora na Stefan ...

Prijaten weekend i do skoro,
Emil Stefanov


Von: Sidonia Pojarlieva [mailto:sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Samstag, 3. Mai 2014 14:21
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей Емиле,

не се притеснявай, че си забравил да пишеш някои неща на български. Предпочитам така, отколкото на "счупен" латино-български.

Разбрах всичко, благодаря за бързия контакт със Стефан. Ще се чуем по телефона. ... Най-добре е да дойде у нас. Изобщо... Ще се разберем.

Казах и на Наталия (Калъпова). Ние двете с нея винаги сме някакви организаторки, отдавна е така, от училище. Тя ще говори със съученици за попълване на празните места в списъците, както и аз от моя страна.

Имам и други идеи. Примерно след рубриките "Преподаватели" и "Личности" да сложиш, ако е възможно, в Сайта : "Традиции". Ще ти изпратя и моето есе "Обичта" за нашите преподавате и нас. Беше публикувано в алманаха на гимназията преди няколко години. Ако го нямаш.

...

С най-добри чувства -
Сидония


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Samstag, 3. Mai 2014 15:56
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Сидония,

Алманаха го имам. Прочетох есето ти и споделям написаното. Ние бяхме по-късно с немски, но нещата бяха сложени по същия начин, както ги описваш. Да, нашата гимназия е нещо особено. Имали сме огромно щастие, че навремето сме попаднали там! Желая ти здраве!

С най-добри поздрави,
Емил


Von: Sidonia Pojarlieva [mailto:sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Montag, 5. Mai 2014 13:14
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей Емиле,

извинявам се, че не можах в същото темпо да продължа кореспонденцията с теб. ...

В същото време, така както ми препоръча, се заех да се обаждам на съученици от различните випуски, които са автори в двата сборника. 

Какво установих? - от "Първите", от 24 автори - половината, т.е. 11 човека са починали. От втория, "Първите и ние", от 66 автори 10 са починали, като някои от първия сборник се повтарят. 

Веднага се обадих на съученици приятели, които имах като отговорници по време на работата над сборниците. Те обещаха веднага да се задействат. Още нямам отговори. Аз самата почнах да звъня на автори от по-малките випуски, които познавам. За най-голямо съжаление, оказа се, че телефоните им са сменени (имахме по едно време такава национална промяна и някои са използвали да си подменят телефоните). Ударих на камък. Ще продължавам, но за сега по-бавно...

На Стефан ще се обадя, както и на теб, тогава когато имам резултат от проучванията.

Ти си ми изпратил писмото, което пишеш до Краси и Радина, пак във връзка с авторските права. Трябва да ти кажа, че при мен, на двата сборника няма копирайти за авторите. Няма и ISBN. Само на втория сборник, понеже е публикуван от ИК "Иван Вазов", там има копирайт на "Колектив". При такъв случай дали е нужно да издирвам всички автори, за да искам съгласието им? Какво ще кажеш?

Сега те оставям. Приятен Гергьовден, ако празнуваш!

С най-топли чувства,
Сидония


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Montag, 5. Mai 2014 15:53
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей пак, Сидония,

аз понеже сам в болнични, съм вкъщи и затова отговарям бързо. Това ще се промени, като почна пак работа.

... Не бързай да ми отговаряш под напрежение, не се претоварвай с този ангажимент. Като даде Господ, полека-полека ще стане.

Аз също съм "в небрано лозе", като стане дума за авторските права.

Формално погледнато, всеки трябда да си даде съгласието. Логично е обаче, ако издателят има право да преиздава материалите, да може да ги публикува и в медията "интернет". ... От гледна точка на www.ezikovata.eu е важно, да бъде посочен източникът на информация, т.е. на каква основа става публикацията.

Дефакто не вярвам, някой от авторите да тръгне да съди www.ezikovata.eu, че сме публикували негова статията, щом се позоваваме на предоставени материали и го посочваме като автор. Ние не печелим от това, ние го правим на доброволни начала и на некомерциална основа. Съответно претендиращият също няма накърнени комерциални интереси, защото той така или иначе не печели от публикацията на статията в което и да било от двете издания. Някой да си изкарва хляба с тях?!? - Не.

Не, не може да накърним комерциални интереси, тъй като тези статии засягат тесен кръг от читатели, които така или иначе вече притежават купен или подарен екземпляр. Малко вероятно е, други желаещи, не притежаващи печтно копие, да стигнат до издателите, за да си купят копие. Това би било по-скоро изключение, отколкото правило. По-скоро няма да успееят и ще останат неинформирани за Езиковата.

Разбира се, най-долу на всяка страница от нашия web-site има забележка, която изрично информира, че всеки пратен материал, свързан с Езиковата, ще бъде публикуван заедно със email-адреса на подателя, за да може заинтересованите да се обръщат директно. Това хем, че улеснява контактите, хем и помага за изяанаването на недоразумения или претенции.

Ако има такива, чрез директен контакт ние веднага ще се съобразим със желанието на автора. Случвало се е радко, може би 2-3 пъти, автори впоследствие да пожелаят да се махне техен материал. Никога не сме отказвали, т.е. уважаваме и се съобразяваме с авторските права на всеки.

С други думи, не вярвам, някой да изяви претенции, ако ти ми предоставиш материала публично (това включва публикация на същественото от email-ите, които до сега разменихме).

Моля те, да ми дадеш съгласието си, да публикувам досегашната ни кореспонденция.  Няма да публикувам лична информация, освен email-адреса ти.

С най-добри поздрави,
Емил


Von: Sidonia Pojarlieva [mailto:sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Montag, 5. Mai 2014 21:24
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей Емиле,

чета ти писмото и ми се струва, че прекалено се тревожиш. Нашите хора не са такива, поне така мисля. Всичко е било на доброволни начала, с ентусиазъм и любов написано и предоставено. Всеки си е получил бройките. Никой не би имал мисъл за търсене на "комерциалното" (не, а комерсиалното). Поне съучениците ми от първите випуски. Моите отговорници вече ми дадоха съгласие, пак с открити души. Не зная по-малките как ще реагират... Не зная дали някои не са се повлияли вече от консуматорското общество, в което е потънала по-голямата част от света. Мисля, че "езиковци", както се наричаме, запазват много от чистите ни традиции, най-вече разума и доброто в себе си. Аз винаги вярвам в ДОБРОТО.

Мисля само да открия нашата съученичка  (от по-малките френски) Мария Арабаджиева, която работеше в ИК "Иван Вазов" и при нея печатахме сборника "Първите и ние". Единственият копирайт  "Колектив" е там. Да видя какво ще каже по въпроса за авторските права.

Колкото до това да ти дам "съгласие" за публикуване на същественото от кореспонденцията ни (и то без личните въпроси), нямам нищо против, ако това може да послужи в този "спорен " казус.

С най-добри чувства,
Сидония


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Montag, 5. Mai 2014 22:58
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей, Сидония,

да, напълно съм съгласен с теб. И аз мисля, че ние от Езиковата сме здравомислещи и подбудени от вяра в ДОБРОТО. Въпреки това, не мога да знам, кой, как вижда  въпроса с авторките си права. Придържам се към общоприетите принципи, за да не давам повод, постигнатото да попадне в конфликт със законните положения. 

Благодаря за съгласието "за публикацията на същвственото от кореспонденцията ни". :-) ... Вярвам, че и колективният copyright спрямо "Първите и ние" няма да е в противоречие с публикацията – напротив! Предполагам, че авторите също ще го желаят.

Наистина нямах намерение да се задълбавам с правата. С Мая беше ясно - нейна творба, нейно решението да я дари за публикация, документирано с тогавашната ни кореспонденция. А в сегашния случай – келегиум от автори, мен лично не познати. Трябваше ми просто "зелена светлина". Пак ти благодаря! Ще чакам с радост по-нататъчното развитие.

Весели празници и особено много - здраве!
Емил


Von: Sidonia Pojarlieva [mailto:sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Dienstag, 6. Mai 2014 20:38
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей Емиле,

Благодаря за писмото. Дано малко да те успокоих. Прав си, трябва да спазваме "законните положения".

Днес получих съгласието на автори от "Първите" - немски отдел - 5 души. Също от 1960-ти випуск френски - 6 човека. Продължавам да търся хората. Много се притеснявам, когато непрекъснато попадам на "погрешни телефони". Т.е. хората са сменили телефоните си и нямам начин да ги открия. Но аз съм упорита - продължавам. 

Още не съм открила Мария Арабаджиева, редакторката и издателката на втория сборник "Първите и ние". Продължавам издирването. ...

Искам да ти обърна внимание , че на единствения ми екземпляр от "Първите", който ми е много ценен, на първата страница съученици и приятели от честването на "25 години СУЧЕ" са поставили подписите си за спомен. Имам и една снимка от събитието с лицевата страна на училището, покрития мост и паметника на Левски горе на "Стратеш". Можем да сканираме и това при публикацията. Вярвам, че Стефан ще запази всичко, както съм го пазила толкова години.

От сърце ти желая бързо оздравяване и успех във всяко начинание!

С най-топли чувства,
Сидония


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Dienstag, 6. Mai 2014 21:52
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Cc: 'Stefan Stefanov'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей Сидония,

темпото, с което напредваш е страхотно. Както ти писах, моля не се поддавай на стрес. Почини ... и гледай да имаш на първо място време за себе си. Не бързай. Стефан си е в София. Ще се срещнете. ... Аз имам готовност и ще чакам.

...

Трябва тази или утре вечер да публикувам кореспонденцията ни, както се разбрахме. Така ще информираме още по-широк кръг хора за нашите намерения и се надявам, да  достигнем и други, готови да помогнат.

Относно твоя екземпляр ще те уверя и от името на Стефан, че ще го пазим като зениците на очите си и ще си го получиш обратно след сканирането. Според мен не е важно, дали ще сканираме твоя или нечиий друг екземпляр. А ако друг ни го сканира, също нямаме нищо напротив.

С благодарности и пожелание за здраве,
Емил


Von: Sidonia Pojarlieva [mailto:sidoniapo@gmail.com]
Gesendet: Mittwoch, 7. Mai 2014 20:21
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Запознаване с първи випуск Езикова

Здравей Емиле,

Благодаря за двете послания. Нямам какво да кажа за публикуваната кореспонденция. Вярвам, че си направил най-доброто.

Днес целия ден се изтормозих с тези телефони на съучениците, които са само "погрешни". Попаднах само на два, които уж са валидни, но хората не отговаряха. 

Реших да търся Мария Арабаджиева чрез Интернет. Открих я с телефони и е-мейли. Току-що говорих. Оказа се, че тази Мария Арабаджиева е съвсем друга. Завършила френска гимназия в София, въобще не е била в Езиковата. Ударих на голям камък. Сега съм съвсем объркана. Какво да правим?!

Днес сутринта говорих с Наталия Калъпова. Пак си разпределихме хората за търсене. Но как да намеря по-малките от "Първите и ние"?

...

С най-добри пожелания. ...
Сидония


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Mittwoch, 7. Mai 2014 22:39
An: 'Sidonia Pojarlieva'
Betreff: AW: Запознаване с първи випуск Езикова

Сидония,

благодаря ти! ...
За книгата ще изчакаме. ...
С най-искрени пожелания за здраве!
Емил

обратно - 2014 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu