Online-публикация и на Алманаха "Ние Езиковата"? - Емил

обратно - 2014 - нататък

По примера на Мая и Сидония, за публикация и на Алманаха "Ние Езиковата":

Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Samstag, 3. Mai 2014 17:06
An: 'Krassimira Ilieva'; 'Radina Popova'
Cc: 'Sidonia Pojarlieva'
Betreff: Za Almanaha "Nie Ezikovata"

Здравейте Краси и Радина,

отдавна не сме си писали и искрено се надявам да сте добре! ...

Пиша ви по повод на това, че ми се обади Сидония Пожарлиева от вип. 1953. Тя ми сподели за желанието си, да ми помогне да публикуваме на страниците на www.ezikovata.eu двете издания, "Първите" и "Първите и ние", в които тя лично е участвала активно. Стана дума и за това, дали многобройните автори биха имали нещо против, ако книгите станат достъпни в интернет.

Сидония подхваща започнатото преди 4 години от Мария Бъчварова - Чебуракова. Тогава Мая предостави безвъзмездно творбата си "Първите и аз" за публикация в интернет. Няма значение, дали на www.ezikovata.eu или на друга страница. Ние само осигурихме web-пространството. Тя си запази авторските права и който желае да закупи печатно издание, може да го строри, използвайки също така публикувания ISBN-номер.

Краси и Радина, вие сте съставителките и сте редактирали алманаха "Ние Езиковата" от 2010-та. В него сте публикували статии на много автори. Как стои въпросът с авторските права? - Тъй като сте вложили много личен ангажимент и работа, алманахът беше предвиден за закупуване, вероятно за да покрие поне отчасти разходите ви по издаването му. Затова имам пълното разбиране, ако не е желателно, книгата да бъде свободно достъпна.

Все пак, ако има поне малък шанс, искам да ви предложа, да качим алманаха на www.ezikovata.eu. Вече са минали 4 години от първото му издаване и ако не е предвидено преиздаване, вероятно комерциалният аспект вече не е на преден план. Ако е така, нека по примера на Мая да го публикуваме в PDF-формат, свободно достъпен за всеки.

Разполагате ли с право за преиздаване или трябва всеки път да получите изричното съгласие на всеки от авторите? Възможна ли е публикацията в интернет на безвъзмездни начала?

С най-добри поздрави,
Емил Стефанов


Von: Radina Popova [mailto:radinapopova@yahoo.com]
Gesendet: Donnerstag, 15. Mai 2014 17:28
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: Za Almanaha "Nie Ezikovata"

Здравей Емиле,

благодаря за писмото, хиляди извинения, че чак сега отговарям, но бях замесена в един българо-холандски сериал с ученици.

Идеята, за която говориш, е чудесна - принципно ние с Краси нямаме нищо против това да се случи, но за жалост нямаме файла в готов PDF формат. Относно авторските права - ти добре знаеш, че тези хора  не са получили хонорари, те са си дарили историите - не би трябвало да има проблем. Истината е, че част от авторите вече трудно биха могли да бъдат намерени. Все още в България този въпрос с правата не поражда големи драми. Не вярвам някой да се гневи. От наша страна имаш карт бланш да действаш. Спокойна вечер и доскоро.

Радина

обратно - 2014 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu