United Methodist Archives: Miss Mellony Turner - Емил

обратно - 2002 - нататък

По материали на Е. Стефанов и с помощтта на И. Бенчев:

На 24.03.2002 бяхме в Медисън, където в архива на Методистката Християнска Църква има събрани лични документи на мис Мелъни Търнър - бивша директорка на някогашния Американски Колеж в Ловеч. Идеята ни беше, да прегледаме някои от споменатите на тази страница документи.

 

bild23.jpg (25333 Byte)Снимките, които съм сложил тук, дават представа, как изглежда околността на архива. Всъшност Архивът е на територията на Drew University - църковна семинария - методистки духовен университет, който преди това никога не бях чувал. Първата снимка показва гърба на  университетската библиотека.

bild25.jpg (26646 Byte)А ето това е самата сграда на Архива.

Понеже в последствие не успяхме да видим документе, ще разкажа за общите ни впечатления.

Медисън е хубава част от населените предградия на вездесъщия New York (NY). Ако не знаете, да ви кажа че околностите на гигантския метропол не са много за показ - много беднота и мизерия се вижда например само на хвърлей място от някогашния Световен Търговски Център. Но в Медисън не е така. Една от причините е може би, че е достатачно далеко от NY. Намира се накрая на огромното жълто петно на картата, наречено "urban area".

madison.gif (35351 Byte)

Както навсякъде наоколо, няма начало или край на населеното място. Просто е населено - къщи, редуващи се с малки групи дървета, даже миниатюрни горички, но си е населено и не е както у нас, с ясно определени граници между селищата.

bild27.jpg (27498 Byte)Семинарията е отделена в просторен парк с ограда наоколо. Влиза се през портал с бариера и на практика не е направено да минава всеки през парка. Допускам, че като се раззелени, ще е много приятно за разходка под сянката на високите дървета. Снимките не пресъздават добре простора, който се усеща наоколо. За момента всичко изглежда   проскубано от отиващата си зима, но пролетта напира и както обикновено, в края на април нищо чудно лятото да дойде предварително и да ни затисне с жега и влага. Тогава всичко ще е затрупано от зеленина и ще изглежда много по-красиво и романтично.

Та, чат-пат минават студенти - млади хора, завършили неотдавна някое гимназиално училище - въздържани и възпитани, заети сериозно с много важни нещата... :-)

bild29.jpg (26876 Byte)Ето официалния вход на библиотеката. Влязохме да питаме, как може да получим достъп до архива на М. Turner - вече бяхме прочели по web- страниците, че Архивът е отворен само от понеделник до петък.

В библиотеката имаше десетина-петнадесет зачетени посетители. Зад рафтовете работят студенти от по-малките курсове. Друга студентка от по-горен семестър беше отговорна за по-трудни въпроси, като нашите. Тя ни препрати към PC-тата от вътрешната им информационна  система. Предположението ни, че поради близостта с Архива, нещо би могло да се заяви или получи директно, се оказа неправилно. 

bild21.jpg (27186 Byte)Само в сградата от отсрещаната страна и само през работната седмица има достъп кам интересуващата ни информация.

За мое съжаление нямам възможност да дойда през работно време. То времето е и най-голямият ми проблем. Ако остане малко, ще пробвам да опиша накратко това, което ни интересува и ще взема да им пратя нещо по email. Но и за това е нужно време... :-)

Единственото, което можахме да сторим е, да заснемем табелата на Архива, за да документираме поне, че сме били там за малко.

bild17.jpg (27509 Byte)Та ето го Архивът, където се пазят лични документи и дневници на М. Търнер, както и други служебни материали от историята на някогашния Американски Девически Колеж в Ловеч.

Времето днес е друго и ако някой от вас - четящите - прояви интерес, може  директно от България да се свърже с управата и да намери допълнителна информация. Пишете на research@gcah.org. Не всичко зависи от мен и няма защо да чакате, аз да успея да намеря свободно време.

С най-сърдечни поздрави и пожелание за здраве и успехи във всичко.

Емил
30 март 2002, New Jersey

обратно - 2002 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu