Езикова Гимназия Ловеч - история на сайта

обратно - 1998 - нататък

За Ловешката Езикова & Интернет:

Emil StefanovЗдравейте скъпи приятели, съученици, учители, бивши и настоящи възпитаници от Езикова Гимназия Ловеч!

Радвам се, че сте намерили път и време да се срещнем в Интернет. Сред безбройните предлагани информации все още не съм се натъквал на нещо ново за старата гимназия. Виждал съм информации за други училища или колежи, но по нашия край, в Средна Северна България май никой не се е захващал да стори това за "Немската". Разбира се, необходими са малко компютърни познания, средства и достъп до Интернет, но се надявам, все по-често да имаме такава възможност.

Много наши сънародници из целия свят имат лични www-страници (Homepages). Разбира се най-много има в Щатите, от там идва всъщност Интернет. Там е и най-евтино, да си позволи човек такъв "лукс?!". Но каквито и да са, не тези проблеми са темата на това писмо.

За себе си да кажа, че не съм истински специалист по Интернет. През последните две години ('97-'98) имах щастието, да се занимавам от личен интерес и по служебен път с оформянето на www-страници. През това време се натъкнах на много страници на други българи, с интерес четох техните публикации... Особено много ценя списанието Welkia на Тихомир Тошев.

Тръгвайки от Welkia, ще намерите доста други също така грижливо и хубаво направени български страници. Тези хора използват свободното си време, влагат много труд и личен ангажимент в оформянето им. И аз така правя, но съм убеден, че няма да мога да достигна тяхното ниво. Всъщност не преследвам тази цел.

Nemskata.jpg (11789 Byte)Преди половин година ми дойде идеята със www-страниците за Ловешката Езиковата Гимназия. С Ваша помощ желая да предложим нещо на света, без да повтаряме други вече направени неща. Иска ми се да обхванем времето от основаването на някогашния  Американски колеж (доколкото знам в началото на века) до ден днешен. Желая да покажем на света Историята на Първото Езиково Училище в България. Училище - трудно, но с традиции, училище което и на нас още от рано даде трайна посока в житейките ни пътища. С това училище много от нас и до сега се индентифицират. Иска ми се всеки наш съученик, който посети тези страници, да се почувства щастлив и да си спомни, че е оставил там, "зад стените на Немската", завинаги част от себе си. Желая да установим контакт между различните генерации на некомерциални начала.

До сега съм "говорил" с някои бивши мои съученици от випуск 1982: Емил Хараламбев, Даниел Тютюнджиев, Искра Нанкова (род. Петрова), Трифон Трифонов, Николай Пенчев, Цветана Juergens (род. Стойкова), Красимир Танев, моят брат Стефан Стефанов (випуск '86). Идеята се харесва на всеки. Главният проблем е да съберем необходимата информация. Най-голямият ни враг е ... времето. Не е само това, че трябва да ходим да работим за "насъщния". Някои от по старите ни учители, както и някои от бившите възпитаници на гимназията за най-дълбоко съжаление не са вече между нас. Така безвъзвратно си отива ценна информация за историята на училището. Лично аз не я познавам повече от няколко години назад, преди започването ми '77-ма, и няколко години след завършването ми през '82. Други от Вас познават други периоди. Сигурно сте запазили някоя кратка публикация от вестник или списание. А може би има книга за Немската?...Кой знае? Сред нас има какви ли не - журналисти, медици, инженери, хора на изкуството, филолози, икономисти, архитекти, философи, преподаватели и т. н.   

Пишете ми, каквото знаете за историята на училището: хора, случки, традиции, емблеми, снимки, сгради, Ловеч, Стратеш, Вароша, пратете ми копия от абитуриентски албуми.

Времето в Ловеч беше и трудно и хубаво! Всеки от Вас има лични спомени, чувал е някогашни истории и може би иска да ги разкаже. Бих искал да съберем тези неща и да ги представим на всеки, който има интерес да се информира за Немската...

С най-сърдечни поздрави!

Емил Стефанов
гр. Зул, 22 юни 1998 г.

P.S. Тръгвайки от Welkia и проследявайки наградата, получена от Europe Online, се натъкнах на страници за Английската Гимназия в София. Искам да поздравя авторите и да обърна вниманието Ви на историята на това училище. Там се споменава за Езиковата Гимназия в Ловеч, че е основана 1950 г. и че до 1955 г. е имало английката секция, по-късно преместена в София.
Доколкото знам, корените на Езиковото Училище в Ловеч се губят някъде в началото на Нашия век. Ако не се лъжа, през 1912 г. в Ловеч е бил основан Американски Колеж. Тогава са били построени стената около Немската и старите сгради, от които днес е останала само входната част на училището.
По мое време (1977-1982 г.)  "Картоненото" и "Старият панс"  все още ги имаше... Кой ли не си спомня историите за др. Николов ("Джек-ът"), за др. Дочев и закованите чехли и т. н.?...

23. юли 1998 г.

обратно - 1998 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu