Вест и спомени за "Б"-клас от вип. 1967 - Мария

обратно - 2009 - нататък

Получих следния e-mail от Мария Чавдарова:

From: Maria Chavdarova [savova2001@yahoo.de]
Sent: Sunday, October 25, 2009 2:48 PM
To: stefanov@gmx.net
Subject: ezikovata

Здравей Емиле,

Много плаках на синимките от архива на преподавателя ми по биология Берингер. Аз съм Мария Георгиева Савова от випуск 1967г.- "б" клас с кл. р-ли Павлина Топузова в "подготво" и Хиция Тодорова - до края.

Благодарности на Ренате и Нешка. На сканираните снимки открих много мои съученици през периода 1963-1965г. Боже какви деца сми били!

А този Берингер - душица. Като дойдеше родителска среща, изпитваше само ловчанлии - защотото останалите бяхме разплакани от пристигането на родителите си, които не бяхме виждали дълго време.

По химия не ни преподаваше Берингер, а Райнелт, съпруга на преподавателя по немска литература - Райнелт. Още си спомням аромата на цигарите и парфюма му. Беше взел акъла на дамската част с финеса и аристократизма си.

Струва ми се, че на снимката в консервната фабрика "Мелта" е преподавателят Хайдеке - по история, а до него вдясно - моята съученичка от Ловеч - Геновева Ботева.

Имам три папки писма, снимки и спомени от периода 1962-1967. Дано ми стигнат време и здраве, за да ги издам. Прикачвам ти първите две писма, които съм изпратила на родителите си през септ. 1962г.


From: stefanov
Sent: Sunday, October 25, 2009 3:37 PM
To: 'Maria Chavdarova'
Subject: RE: ezikovata

Zdravej, Maria,

Mnogo blagodarja za email-a i za pismata. Te sa mnogo vpetshatljavashi dokumnenti za onova vreme - daletshno, malko neponjatno za po-malkite, no ustremeno i romantitshno, s neverojatna zhazda za znanija i uspeh. Shte se radvam na oshte spomeni. Shte gi publikuvam kam stranicite na vipuska ti, prodalzhavaj. I molja da mi pratish sashto snimki, ako imash zapazeni. Poslednata mi molba e, da mi pomognesh sas podredbata na tvoja klas "B" po imena. Spisaka na vipuska vi go ima na http://www.ezikovata.eu/oldsite/past/vipu/index.htm, obatshe ne e po klasove. Ako si spomnjash i drugi osven tvoja klas, podredi mi molja i tjah.

S naj-dobri pozdravi,
Emil


From: Maria Chavdarova
Sent: Thursday, October 29, 2009 4:38 PM
To: stefanov
Subject: AW: ezikovata

Здравей, Емиле,

С много обич написах по нещо за всеки от съучениците ми.
Моля за прошка от тях, ако открият неточности и грешки.
Обичам ги!!!


From: stefanov
Sent: Thursday, October 29, 2009 6:54 PM
To: 'Maria Chavdarova'
Subject: RE: ezikovata

Zdravej, Maria,

Shte publikuvam email-a i spisaka na klasa ti v original. Taka komentiran spisak ne sam polutshaval - velik e! Blagodarja mnogo! Ne sam gledal filma "Vchera", no namerih na YouTube kratak clip: http://www.youtube.com/watch?v=u4-m82n1rkA. Osven tova namerih sashto pesenta "Kletva": http://www.youtube.com/watch?v=ym3lr6HtAh8&NR=1. Tshetoh predi, tshe filmat ne bil praven v Lovech, a v Plovdiv, makar scenaristat da e Vlado Daverov i makar da e opisal originalini slutshki i hora ot Loveshkata Ezikova. Dokolkoto znam, "Kletva" sega e himn kakto na Loveshkata, taka i na Plovdivskata Ezikova.

Ta tshuval sam za tova, tshe utshenitshka v Ezikovata, t.e. Kirilka, e rodila po vreme na utshilishteto, no nito ime, nito njakakvi podrobnosti do sega. Tova bjaha sluhove, zabuleni, nedostoverni i palni s potajnost i strah. Sega mi idvat mnogo vaprosi - mozhe bi ne tolkova diskretni, na koito ne e nuzhno da se dava otgovor. No vse pak, koj e bashtata, kakvo e stanalo posle sas deteto i majkata? Uspeli li sa v zhivota? Tolkova losho li e bilo vposledstvie? Na fona na niskata razhdaemost, sapatstvashta patja na BG v Evropa, dali naj-vazhnoto v zhivota ne e vsashnost, da se predade oganjat na zhivota natatak? Dali tova ne e mnogo po-vazhno ot profesionalnata kariera, ot drugi idealni i materialni celi?

S naj-dobri pozdravi,
Emil


From: Maria Chavdarova [mailto:savova2001@yahoo.de]
Sent: Friday, October 30, 2009 8:21 AM
To: stefanov
Subject: AW: ezikovata

Здравей, Емиле,

Ако се чувстваме свободни, не би трябвало да има въпрос, на който да не отговорим поради автоцензура и страх.

  1. Филмът е сниман в Пловдив, защото от Ловеч са отказали. Владо най-точно знае отговорът.
  2. Немската гимназия - като географско понятие, дух и морал - няма нищо общо със зачеването и бащата на детето. Това е нелепа случайност с място на събитието извън Ловеч през лятото на 1962г. - преди влизането на Кира в гимназията. Жалко, че заради неподозираната от никого бременност уволниха директора Инджов - много го харесвах като човек и управленец; изключиха Кира, а детето дадоха за осиняване във Вароша. Нямам повече инфо за тях, но съм убедена, че раждането е извън проблема за демографския приръст и сварзаните с него ценности. Просто случайност.
  3. Благодаря за клипа от "Вчера". Страхотен филм. Прототип на Иван е Владо, чудесно изигран от Христо Шопов. Да споменем рижисьора Иван Андонов и композитора Кирил Маричков. Няма случайни хора в подготовката и реализацията на този филм-еталон за наше, родно кино. Къде е то сега?!

Поздрави,
Мария


Von: stefanov stefanov@gmx.net
An: Maria Chavdarova savova2001@yahoo.de
Gesendet: Freitag, den 30. Oktober 2009, 10:04:02 Uhr
Betreff: RE: ezikovata

Maria,

Blagodarja za otgovora. Razreshavash li da go publikuvam?
Verojatno ne sam samo az, kojto ne e znael za istinskata istorija.

S naj-dobri pozdravi,
Emil


From: Maria Chavdarova [mailto:savova2001@yahoo.de]
Sent: Friday, October 30, 2009 11:22 AM
To: stefanov
Subject: AW: ezikovata

Да. Моля те, заради Кирилка, която е чудесно момиче, да спестим родното й място...

обратно - 2009 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu