Найден Ангелов - Български и Литература - Мариана

обратно - начало - нататък

По материали на Мариана Александрова:

ЧРД, Учителю,

Najden AngelovНайден Ангелов е роден на 30 ноември 1929 г. в Калейца, Троянско. Там завършва основното и прогимназиалното си образование. През 1947 г. завършва гимназията в Троян. Същата година е бригадир на линията Ловеч-Троян. Записва литература в Софийския университет. През 1948-49 г. е бригадир на язовир „Копринка и в Димитровград. 1951-52 г. е уредник-редактор в Държавно издателство „Наука и изкуство” – София. През 1953-54 г. е методист-библиотекар в читалището в Троян. Участва в създаването на нов читалищен дом, детска музикална школа, градска духова музика, оперета. Един от основателите на Троянския драматичен театър.

През 1955-1963 г. е учител по литература в гимназията в село Врабево, Троянско. Тук е постановчик на пиесите „Родопският войвода” – Г. Крънзов, „Кокошари” – Хр. Лъджев, „Седемнадесетгодишните” – Б. Болгар, „От много любов” – Климент Цачев и др. През 1963-1964 г. е старши инспектор по културните въпроси в отдел „Култура” към ОНС-Ловеч. Възобновил е и е ръководил пет години литературния кръжок към читалището в Ловеч. Един от основателите на Клуба на дейците на културата в Ловеч, чийто почетен председател е днес. Няколко години е ръководил и литературно-творческия младежки кабинет и театрален състав към Профсъюзния дом на културата.

От 1964 до 1990 г. е учител по литература в Гимназията за чужди езици в Ловеч. Ръководи литературния кръжок „Веселин Ханчев”, Рецитаторски кръжок и Драматичния състав „Димитър Димов”. С учениците поставя пиесите „Спасителят в ръжта” на Селинджър, „На добър час” – Виктор Розов, „Изпити” – Драгомир Асенов, „Ние не вярваме в щъркели” – Недялко Йорданов и много други.

През 1987 г. защитава първи клас квалификация и е удостоен със званието Главен учител по литература. Автор е на над 400 статии. Негови материали са публикувани в местните вестници, както и в „Народна култура”, „Българска армия”, „Учителско дело”, „Труд”, „Аз-Буки” и др. Издал е книгите „Училищни денни бележки без дата” през 2000 г., „Шегобиецът от Калейца” /Случки из живота на Лальо Маринов-Ламар/ през 1999 г.

Найден Ангелов получава ежегодната персонална награда Ловешки меч 2009 за цялостен принос в развитието на културата.

За осма поредна година община Ловеч раздаде персоналните награди за творчество "Ловешки меч". Тази година официалната церемония се състоя в навечерието на празника на свети Спиридон, който се смята за покровител на занаятите и изкуството, и хората от тези среди се събират, за да почетат творците, заслужили почит през настоящата година. По традиция отличените получиха статуетка, изработена от Красимир Ангелов - Макраса, парична премия и грамота за принос в културния живот на община Ловеч. Минчо Казанджиев, поздрави всички творци и покани носителя на "Ловешки меч 2009" за цялостен принос - Найден Ангелов. Той е автор на над 400 статии. Негови материали са публикувани в местните вестници и в "Народна култура", "Българска армия", "Учителско дело", "Труд", "Аз-Буки" и др. Издал е книгите "Училищни денни бележки без дата" и "Шегобиецът от Калейца" (Случки из живота на Лальо Маринов - Ламар). В типичен негов стил, Найден Ангелов, приемайки творението на Макраса в ръце, най-напред направи своеобразен разбор на думата "меч": "С меча се воюва срещу злото и днес той е толкова актуален и съвременен, че ни вдъхновява". Учителят благодари за устрема на ръководството на общината действително да утвърди Ловеч като средище на духовност, но вметна, че заслуга има и Клубът на дейците на културата (б. р. - Найден Ангелов е почетен председател на КДК).

Найден Ангелов влезе отново в час навръх 80-ия си юбилей

Najden Angelov - 80-godishninaВ час по история влезе в деня на своята 80-годишнина - 30 ноември 2009 г., литераторът Найден Ангелов. Поканата му бе отправена от Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I", където той 26 години е бил учител. Пред учениците от 11 "а" клас Ангелов прочете някои интересни истории от времето, когато е бил преподавател в елитното школо, събрани в книгата му "Училищни денни бележки без дата". С повишено внимание и захлас децата слушаха някогашния учител, който в края на необикновения час ги почерпи за юбилея си. След днешната ми среща с ученици и колеги получих нова енергия и сили, за да продължа да работя за развитието на културата в Ловеч още дълги години, призна Найден Ангелов. По думите му, една от хубавите му черти е, че обича да общува с хората, особено с младите. Децата днес - това са децата на 21-ия век и те коренно се различават от предишните поколения. Това трябва да се разбере и от родители, и от педагози, и от философи, подчерта учителят. Според него, именно това неразбиране между поколенията води до някои стълкновения между тях. Но не е вярно, че днешните млади са изпуснати - те различават доброто и злото, не са стигнали до падение. И могат да бъдат прекрасни събеседници, стига ние, възрастните, да умеем да разговаряме с тях като равни, допълни Найден Ангелов. Той препоръча родителите да не търсят извинения, че са заети, а да отделят време за децата си, да не ги изолират.

Найден Ангелов разказа на ученици за книгите си с автографи

Необичаен и интересен учебен час имаха 11-класниците от Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I" в Ловеч. В изнесен урок в библиотеката момчетата и момичетата слушаха някогашния учител Найден Ангелов, който им разказа за получените от него автографи от поети и писатели. Преди време Даскалът дари сбирката си на библиотеката, за което ЛП писа. Инициативата за урока бе на преподавателката по история в Езиковата гимназия Людмила Брънекова, която е ученичка на Найден Ангелов. „Моите автографи са от личните ми срещи с писатели, повечето от които са и мои приятели”, разказа на учениците уважаваният от поколения ловчалии учител. „Имах щастието да дружа и с големия класик Димитър Димов, а един от големите ми приятели е Лалю Маринов – Ламар”, призна Ангелов. На срещи в университета пък идвали Елин Пелин, Никола Фурнаджиев и още творци. Това духовно общуване ми даде много повече от университета, счита Найден Ангелов. По думите му, тогавашните писатели създавали дълголетни произведения, а не еднодневки. Какво значение има автографът - той говори, както за душевността на писателя, така и за същността на адресанта, убеден е Даскалът. Автографите показват още времето, когато е създадена книгата, конкретния исторически момент.

Недаскалска” ерудиция, тънък усет за културните стойности, многобройни приятелства с именити творци, завидна интелектуална енергия, тънко чувство за хумор.

НА 30 НОЕМВРИ своя 80-годишен юбилей отбеляза един много голям и необикновен учител – калейчанинът Найден Ангелов, преподавал български език и литература близо три десетилетия в най-престижното училище в областта, ловешката Езикова гимназия, и наричан от поколения ученици с ласкаво-почтителното Ацата; цели 8 години преди това пък учителства в родното село на съпругата си Врабево. Но г-н Ангелов е известен и с друго – с широката си и респектираща „недаскалска” ерудиция, с тънкия си усет за културните стойности (особено пък за литературните), с многобройните си познанства и приятелства с именити творци (сред тях е и съселянинът Ламар), с интелектуалната си енергия и тънкото чувство за хумор. За рождения ден група от родното му (и любимо) село, начело с кметицата на Калейца Ренета Варчева, посетиха г-н Ангелов в ловешкия му дом и му честитиха юбилея. Г-жа Варчева припомни две на пръв поглед грубички, но всъщност заредени с ласкава и добронамерена ирония крилати реплики на големия учител (към учениците му): „Думите ми рекошират в дървените ви глави”, „Мозъците ви са гладени с ютия”.

обратно - начало - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu