Американският девически колеж
открит през 1882 г.

обратно - начало - нататък

01_small.jpg (133953 Byte)

02_small.jpg (210848 Byte)

(материалите са предоставени от Нели Делчева)

Нели, благодаря за безценната помощ! Искам да те помоля да кажеш, от къде точно идват тези страници - коя книга или списание е това? 

Това е един от най-изчерпателните документи, които до сега съм виждал относно праисторията на Ловешката Езикова. Подразбира се, че е писан през 1942 г., в момент, когато Втората Световна е била в разгара си. Не се споменават подробности за войната, сякаж зад стените на училището такива събития са толкова далечни, колкото и самата Америка.

Училището е започнало дейност в частен дом. Основателят е D. C. Challis. През 1882 г. е построена първата сграда - където е сегашния официален вход на гимназията. "Blackburn Dormitory" или познат на някои от нас като "Старият панс", заедно със "Davis Hall" - Картоненото, са построени през 1926 г. Днес тези две сгради не съществуват.

Една от първите мисионерки - Miss Kate B. Blackburn (чието име е носил Старият панс), е посветила 30 г. от живота си на училището и България. Дошла е 1892 г. и е останала до 1923 г. Това е удивително!  Какво ли е изпитвала, когато се е върнала в родната си страна?

От снимката се разбира, че пътят покрай стената на "бастилията" (поне през 1942 г.) е бил по-оживен. Не знам защо, не мога да разпозная Покрития мост. А сравним ли със снимка от днешни времена, дърветата в парка на гимназията са много по-малки...

Иска ми се с тези страници да хвърлим мост между миналото, настоящето и бъдещето на Езиковата за всички, минали през нейните коридори, трили чиновете, държали в ръка тебешира и запазили в себе си нейния дух.

обратно - начало - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu