Единомислието ни :-) www.ezikovata.net - Петър и Емил

обратно - 2001 - обратно

Получих следния email от Петър Костов: 

-----Original Message-----
From: Petre KOSTOV [mailto:petre.kostov@zone-c.net]
Sent: Sunday, October 14, 2001 4:01 PM
To: stefanov@gmx.net
Subject: Re: ezikovata.net

OK, ti sam si go tqrsish! ;)

Bon, az, pqrvo da predupredia, sqm na nivo polu- i profesionalni web site-ove. S risk da se predstavia kato mnogo nadut, no mislia tche ideiata ti e mnogo dobra, no ... za personal web site. Edin takqv vid site iziskva MNOGO, MNOGO rabota ot strana na webmastera (-i) po prostata pritchina, tche za da se "update"-va tribva da se podgotvia lokalno i sled tova da se hodi direktno na servera (FTP ili drugi "extentions" ;] ), a tova, shte se sqglasish, ne e dostqpno za vseki edin i az naistina niamam tolkova vreme, da se zanimavam s tova. Polse ima problema s frames. Frames sa mnogo dobra idea za barzo sqzdavane na menjuta, no ... osven edna upotreba v chat ili drug tip dynamic sqzdadeni site-ove, sqs mnogo kratqk jivot, t.e. koito niamat nujda, ama nikakva !!!!, da se zapisvat v drektorii i drugi tqrsatchi (Yahoo!, Altavista & co.) Az litchno nevijdam natchin da nakarash niakoi paiak da go indexira korektno. Sled tova, ne tche az sqm mnogo creativen, naprotif, obatche tozi "kvadraten" vid (ne samo na vqnshen vid!) e dosta otdaletchen ot vezdesqshtia HYPERTEXT. A, oshte edin problem:

litchno, az niamam nikakqv problem s fakta, tche me vijdat po Internet (i kolko naprotif! - imam webcam ;D ), no za da se publikuvat snimki na koito samolitchnostta na daden tchovek moje da se opredeli prez greshka moje da stava samo s IZRITCHNO i pismenno sqglasie. Taka tche ... galleries vipuski e dosta trudno natchinanie. Ne tche v BG niakoi si dava smetka za tova, no mislia tche triabva da spomena i tozi problem.

..........

Ako imash vreme poigrai si s parametrite (Preferences). Kakvo mislish?

Mogat da se sqzdavat mnojestvo administratori (full privileges), redaktori na rubriki (dostqp samo do opredelena informatzia svqrzana negovata

rubrika) i obiknoveni posetiteli. Vseki posetitel moje da izbira svoi sobstven izgled na site v zavisimost ot predpotchitaniata si, kato vsitchki informatzii ostavat dostqpni). Po tozi natchin, spored zelaniata si, opedeleni hora shte se zanimavat v nemskia, frenski etc. otdeli, ofitzialno sqobshtenia i t.n. i t.n. do bezkrainost.

Az mai se uliah toia pqt! Do skoro...

.. ako prodqljavash da imash jelanie da se zanimavash s men, razbirase!

(t'va e maitap!!!!)


-----Original Message-----
From: Emil Stefanov [mailto:stefanov@gmx.net]
Sent: Sunday, October 14, 2001 6:52 PM
To: Petre KOSTOV
Subject: RE: ezikovata.net

Petre,

i az shte bada otkroven, bez namerenie da te zasegna.

Totshno ot tvoja podhod kam neshtata se opasjavah, no ti gledash ot drugata strana na barikadata - professionalno.

Vsitshkite tija vazmozhnosti na, kak beshe - "phpNuke", sa podhodjashti za natshina, kojto ti si predstavjash. Ti iskash da napravish forum, na kojto vsekidnesvno hora da se login-vat i da vzemat utshastie v diskusii, da si pravjat skinove, da administrirat itn. OK! Neka go ima. Moeto mnenie e, tshe tova mozhe da vaodushevi professionalist kato teb, no ne zabravjaj, tshe osven informatici, ima i hora s drugi interesi, koito ni naj-malko njama da se vturnat iz neograniteshenite vazmozhnosti na ..."phpNuke". Az naprimer saznatelno ne zhelaja da se zadalbotshavam v taja nasoka, ne se zasjagaj. E, mozhe bi njakoj drug pat - njamam vreme.

Drugo e, koeto moga i iskam da doprinesa. Vizhdam lipsata na kakavato i da bilo sistematizirana informacija za gimnazijata, neshto kato online-istorija, neshto keoto naistina da e kvadratno, prosto i tshetlivo. Tozi aspekt na online presentacijata javno e izvan professionalnite ti interesi. Vjarno e, tshe e nuzhna mnogo rabota, no se samnjavam, tshe s pomoshtta na njakolko chat-pat gosti shte mozhe pone malko da se doblizhim do tova "videnie".

Otnosno privacy sam na potshti identitshno mnenie. Zatova ne sam publikuval adresi i kakvato i da bilo druga kontaktna informacija. Razbira se, trudno e da se kazhe, kade e nevidimata granica mezhdu publicity i privacy. Informacijata, kojato az iskam da se sabere e publitshno dostapna, samo deto ne e sistematizirana. Ima statii, ima knigi za ezikovata, ima hora, gotovi da razkazhat istorii itn. Ako v tova ima neshto sekretno i ako za tova trjabva da se iska saglasieto na vseki spomenat, po-dobre ot sega da se otkazhem.

Ne e strashno, tshe njama da sme na "vrahta" iz indexite na njakoja search engine. Ako potarsish moeto ime v edna-dve populjarni mashini, sred parvite linkove, shte namerih njakoja ot stranicite mi, bez kakvoto i da bilo usilie ot moja strana prez poslednite 1-2 godini. Predi, tova mi beshe parvata grizha... i registrirah stranicite si pri razni tarsatshki. V dneshno vreme ostavjam na tjah, da se grizhat za rabotata si, a ne az da im ja varsha. Stranicite mi ne sa dinamitshni, ima gi fizitsheski postojanno. Rabotata opredeleno ne e v tova, da sme na parvo mjasto v njakoja lista.

Informacijata vednazh sabrana, njama da ima nuzhda da se promenja vsekidnevno. Istoritsheskite fakti ne se promenjat. Ne vizhdam mjasto za opasenija. Rjadkite dopalnenija i korekcii bez usilie mogat da se pravjat s FrontPage - lokalno, a sled tova se publikuvat po njakakav tradicionalen natshin. Edna goljama tshast ot site-a e dobre da e statitshna, t.e. banalni HTML stranici. Totshno tik moga da pomogna. Za povetshe - nito vreme, nito vazmozhnost.

Njakoj den utshilishteto shte bade v sastojanie da poddarzha svoja sobstven site. Nashata rabota shte bade dobre doshla i az sas udovolstvie shte otstapja vsitshko na badeshtite otgovorni. Koj znae, kakav site software shte polzvat. I njama da ima nuzhda da se zanimavame povetshe litshno, ne se opasjavaj. S drugi dumi, HTML formata ne e mimoletna i shte bade sas sigurnost ot polza.

Slez ot visinite na, kakvo tshnitsheski mozhe i pogledni na trivialnata dejstvitelnost. Hora kato men povetshe se vpetshatljavat ot njakolko novi kvadratni snimki ot Lovech, otkolkoto butoni sas plavashti nadpisi (prosto primer). Tova ne e trajna stojnost. Flash se vizhda i po drugi techno sitove, no sas chronitshna lipsa na faktitsheska informacija.

Do sega bjah 4-5 pati na ezikovata.net (ako analizirash log-file-a, kazhi mi, koga i za kolko vreme), no se zadrastvam ot efektite, reklamite i objasnenija na neshta, koito ne me interesuvat. Ako ne bjah v prjaka vrazka s teb, nikoga ne bih im otdelil povetshe vnimanie. A i do sega ne sam imal namerenie da se registriram. Browserat mi podskazva, tshe site-a iska da mi slozhi cookie i tova ne mi haresva. Kato govorim za privacy, trjabva da ne zabravjame tshuvstvitelnostta na posetitelite kam takava tanka forma na profile tracking. Razbiram, tshe "phpNuke" samo "iska da mi pomogne", da me pozdravjava poimenno, da ne se nalaga da vavezhdam paroli i da mi nastrojva vshitshko, kakto sam sam si pozhelal njakoga, no ostava edin neopredelen privkus na ... nedoverie i samnenie. Vsashnost ot gledna totshka na anonymen surfer, AZ tarsja informacija (primerno za Ezikovata), a ne obratnoto.

V krajna smetka az sam na potshti protivopolozhno mnenie. Zatova mislja, tshe parvo trjabva da probvame da namerim osht ezik, da kombinirame glednite si totshki, za da uspee vseki ot nas da dade, na kakvoto e sposoben.

Pozdravi,
Emil

обратно - 2001 - обратно


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu