Списък на "Б"-кл. от вип. 1973 и "Кълнем се..." - Нели

обратно - 2008 - нататък

Получих следния e-mail от Нели Ванкова *):

*) По мое настояване и със съгласието на Нели публикувам съществените извадки от нашата кореспонденция. Моля, пишете на Нели (nelineli@gmail.com), ако имате въпроси относно изложените виждания. Емил

From: Neli Vankova [nelineli@gmail.com]
Sent: Saturday, March 15, 2008 6:14 AM
To: stefanov@gmx.net
Subject: vipusk 1973

Здравей, Емиле!

В отклик на призива за допълване и корекции на сайта на Гимназията и възползвайки се от предоставената възможност подготвих три файла, които ти изпращам в приложението.

В единия от тях са указани паралелките на някои от съучениците ми от випуск 1973 г., за които съм сигурна (тази година празнуваме 35 години от завършване на Гимназията; като се замисля, никак не са малко май...).

Другият представя "Б"-клас от същия випуск с по моя преценка необходимите допълнения.

Третият съдържа само имената на учениците от "Б"-клас. Фактите, за които не съм сигурна, са оцветени в жълто.

Забелязах, че част от учителите, които са ни преподавали, не са отбелязани в списък "Личности" и ми се струва, че е редно да бъдат допълнени там.

Надявам се форматите да са удобни за ползване, но оставям на твоята преценка дали да публикуваш на страницата файловете или не.

Настоятелно моля кореспонденцията ни да не става публично достояние *). Имам идея за рубрика и материал за сайта, ако се реализира, ще се обадя отново.

Поздрави и до скоро!
Нели


From: stefanov@gmx.net 
Sent: Saturday, March 15, 2008 10:01 AM
To: 'Neli Vankova'
Subject: RE: vipusk 1973

Zdravej Neli,

radvam se mnogo, tshe si otdelila vreme, da pomognesh na site-a. Ti si parvata ot tvoja vipusk, kojato mi pishe, blagodarja za informacijata. Shte ja dobavja naj-skoto.

S molbata, da ne publikuvam korespondencijata ni, me postavjash v zatrudneno polozhenie - vinagi posotshvam iztotshnika na informacija, kakto e redno. Osven tova po email-adresa ti shte vlezesh po-neposredstveno v kontakt s drugi posetiteli na strancite. Vazmozhno li e, da publikuvam pone tshast ot email-a ti?

Ako ti se namirat snimki ot klasa ili vipuska, prati mi pri dobra vazmozhnost. Planuvate li sreshta? Ako ima konkretni planove, mozhe da mi pishesh, da slozhim objava i za tija, koito oshte ne znajat.

Blagodarja pak i s naj-dobri pozdravi,
Emil


*) По мое настояване и със съгласието на Нели публикувам съществените извадки от нашата кореспонденция. Моля, пишете на Нели (nelineli@gmail.com), ако имате въпроси относно изложените виждания. Емил

From: Neli Vankova [mailto:nelineli@gmail.com]
Sent: Saturday, March 15, 2008 12:51 PM
To: stefanov@gmx.net
Subject: Re: vipusk 1973

Здравей, Емиле,

признавам, не очаквах толкова скорошен отговор. В Гимназията понастоящем работят няколко дами от нашия випуск (Наталия Панова, Петя Начевска), те биха могли с голяма доза достоверност да възстановят празнините и да потвърдят онова, което съм написала.

От своя страна изпратих материалите и на една паметлива наша съученичка, надявам се тя също да допълни какво то трябва.

Нашият клас планува среща, със сигурност няма да мога ... да отида. Но ще обърна внимание на организаторите за възможноста да оставят съобщение за нея на вашия сайт.

Що се отнася до кореспонденцията и емайла, предпочитам да останат непубликувани. Ако някога все пак реша да си дам данните, ще се обадя допълнително. Искрено се надявам, че мога да разчитам на дискретността ти.

Оказа се, че днешният ден е особен. И преди много бях мислила как да поздравя съучениците си по случай годишнината, а ето днес всичко се роди и застана на листа, сякаш винаги си е било там. Изпращам ти го, мястото м уе в рубрика "Кълна се..." (ако няма такава рубрика, време е да я създадете).

От висотата на 35-те години може би празникът е също повод за един "Колективен портрет на едно училище" - всеки участник по едно изречение , най-важното за него, да напише, ще стане прекрасно нещо! За малко по-късно (а защо не отново по повод празника?) би ми било интересно да прочета отговорите на бившите възпитаници на въпроса: "Какво ни даде и какво ни взе Гимназията?"

А може всичко това да са ненадминати глупотевини - принадлежи ни всъщност единствено и само днешният ден.

Нека твоят да е пълен с радост и любов!

Поздрави
Нели

File: Pismo do B klas vipusk 1973.doc


From: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Sent: Saturday, March 15, 2008 2:41 PM
To: 'Neli Vankova'
Subject: RE: vipusk 1973

Neli,

vizhdam, tshe v momenta si v emocionalno nastroenie i se radvam na otkrovenite ti misli i spomeni. Az trjabva obatshe da zapazja trezv pogled varhu neshtata.

Pismata ti sa tolkova litshni, tshe prosto ne mi e vazmozhno da premaltsha, koj mi gi e pratil. Kak totshno si predstavjash publikuvaneto im i kakvo da otgovarjam na zapitvanijata, koito shte polutsha, ako ne mi e pozvoleno da posotsha, koj e avtorat i kak mozhe da se svarzhat s nego zhelaeshtite? Mozhesh li da si predstavish, na kolko pisma shte trjabva da otgovarjam i utotshnjavam, tshe avtorat e pozhelal da ostane "anonyumous"?

Ne razpolagam s kapacitet i vreme, da redaktiram materilite, koito polutshavam - tova iska ne samo vreme, a i mnogo mozak. Za men e bezporblemno, da publikuvam neshtata, kakto mi se prashtat, sled kato ustanovja, tshe njama nistho obidno ili nediskretno v tjah. Posotshvajki avtora, njama mjasto za nedorazumenija, extra zapitvanija i uslozhnenija.

S udovolstvie se zanimavam sas poddrazhkata i redaktiraneto na stranicite, no raztshitam i na diskretnostta na tija, koito mi pishat - da ne me zatrupvat s izlishna informacija, kojato da trjabva da presjavam nanovo...

Molja da me razberesh pravilno. Napitshi mi molja, koe totshno iskash da bade publikuvano, ne mi ostavjaj da izbiram i ne me moli da premaltshavam, kakvoto znam. Ako ot moja strana imashe osnovanija, shtjah da ti kazha, no ot moja pozicija ne bih kazal, tshe v tozi slutshaj ima nuzhda ot njakakva cenzura (imashe slutshai, kogato se e nalagalo).

Nadjavam se, sledvashtijat ti email da mi razvarzhe racete. Razbira se, za sega nishto njama da publikuvam - predpotshitam da njama anonimni publikacii.

S naj-dobri pozdravi,
Emil


*) По мое настояване и със съгласието на Нели публикувам съществените извадки от нашата кореспонденция. Моля, пишете на Нели (nelineli@gmail.com), ако имате въпроси относно изложените виждания. Емил

From: Neli Vankova [mailto:nelineli@gmail.com]
Sent: Saturday, March 15, 2008 8:02 PM
To: stefanov@gmx.net
Subject: Re: vipusk 1973

Привети, Емиле!

Считай, че ръцете ти са развързани.

Автоцензурата ми е достатъчно висока, за да не се налага след мен по писанията ми да минава редактор. А онези, за които е писано, ще се познаят и ще знаят, кой е авторът. Те имат адреса ми, на други не е необходим.

Струва ми се, че всички ние в една или друга степен, за по-дълко или по-кратко плащаме дан на нещо, което едва ли някога наистина е било - приятелството. Илюзорността на идеята за взаимопомощ и подкрепа, за съпринадлежност, за клетвен дълг и прочие, все в тази посока, е повсеместна - просто някои си дават сметка за тази измисленост, а други не, предпочитайки да живеят в застиналия свят на едно време, което никога не е било такова, каквото присъства в разказите и песните. И тъкмо последните яростно ще бранят всеки опит да бъде разрушен измисленият им свят. Прозорците им винаги ще бъдат покрити с няколко пласта прах и пепел, услужливо скривайки неудобните паяжини в ъглите на живота им. Как да им кажа, че само истината може да ни направи свободни?

Надявах се да бъда полезна на доста хора - на тези, които са преживели подобни на моите опитности, за да знаят, че не са сами; на други, помагайки им да осъзнаят колко дълбоко сме свързани едни с други, и приканвайки всички нас към размисъл за онзи един от нас, който все някога е почукал на вратата на сърцата ни. Добре е да знаем цената на постъпките си. Добре е да знаем колко са стрували на другите.

Не бих искала съвременните деца, които са в гимназията, да уповават на кухи ценности и да градят нереални очаквания - може би писмото ми би им спестило болка и разочарования.

Дълги години смятах, че онзи, който има десет лева и с радост дава два от тях, върши несъмнено повече от онзи, който има хиляда и дава двадесет. Макар че на получаващия може да му се стори, че е получил десетократно повече от онзи, който му е дал двадесет. Едва наскоро разбрах колко съм била права, прочитайки у един колос на цивилизацията, че успехите ни се мерят не по това, което сме постигнали, а по цената, с която сме ги платили.

Та така... радвам се, че се запознахме, не публикувай нищо и забрави, че съм писала.

Желая успехи, здраве и много, много радост!

Поздрави
Нели


From: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Sent: Saturday, March 15, 2008 8:59 PM
To: 'Neli Vankova'
Subject: RE: vipusk 1973

Zdravej, Neli!

Tova, koeto mi napisa e edno silno i valnuvashoto otkrovenie. Tshestno kazano, bi mi se iskalo da go publikuvam, no zhalko, tshe ne se osmeljavash da go podpishesh.

Znam, tshe ako publikuvam email-ite ti, shte ima energitshni otgovori. No njama da gi publikuvam - totshno, kakto zhelaesh.

I za da ne bade cjalata rabota naprazno, bih predlozhil da katsha samo podredenite spisaci. Ako v tozi kontekst posotsha, tshe avtorat e pozhelal a ostane anonimen, njama da se polutshat zatrudnijata, ot koito se opasjavam.

Taj kato:
- zapotshvash s tova , tshe racete mi sa razvarzani, t.e. da moga da publikuvam vsitshko,
- a zavarshvash kategoritshno, da ne publikuvam nishto i da zabravja, tshe si mi pisala,
te molja za NEDVUSMISLENO razreshenie ili zabrana, dali da publikuvam spisacite.

Radvam se, tshe se zapoznahme, zamajan sam ot intenzivnoto sadarzhanie i neotshakvanija obrat.

S naj-dobri pozdravi,
Emil


From: Neli Vankova [mailto:nelineli@gmail.com]
Sent: Thursday, April 03, 2008 2:18 AM
To: stefanov@gmx.net
Subject: Re: vipusk 1973

Привети!

Съвсем не очаквах, но ето днес намерих в Интернет една твоя кореспонденция с Evelyn Yochade

Зарадвах се, тя е наша съученичка (става дума за въпросния драматичен 11 "Б" клас, випуск 1973г., майка й наистина беше учителка по история). Ако не ме лъже паметта, по баща тя се казва Wolf. (при по-внимателен прочит ще намериш и двете им имена в ОНЕЗИ списъци (дето сега вече не зная да се смея ли на акъла си, или да плача, че си правих труда въобще...). Писах й незабавно, разбира се, и в този смисъл благодаря за труда ти, чрез който това стана възможно.

...

Топли априлски поздрави
Нели


From: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Sent: Thursday, April 03, 2008 6:27 AM
To: 'Neli Vankova'
Subject: RE: vipusk 1973

Zdravej Neli,

ne sam zabravil spisacite, koito napravi i na drago sarce shte gi publikuvam.

Ostanah s vpetshatlenie, tshe ne iskash da gi publikuvam, sled kato nastojah da ne e anonymno. Zatova, ot uvazhenie kam zhelanieto ti, sam gi ostavil nastrani, no sam gotov, vednaga da gi vkljutsha.

Ako propusnem anonymnata ravnosmetka ot predposlednoto ti pismo (do B klas 1973, 15.03.2008), kojato sigurno shte zasegne njakoi hora, ako i da imash pravo, shte vkljutsha informacijata za klasovete anonymno.

No ako zhelaesh da publikuvam pismoto ti do B klas 1973, ne zaradi tjah - te shte te poznajat,
a zaradi vitshki drugi vipuski, koito shte go protshetat, molja da mi pozvolish da napisha, koj e avtorat.

Otgovori li ti Evelin, az v posledstvie sashto i pisah, no ot togava ne se e obazhdala povetshe.

S naj-dobri pozdravi,
Emil


*) По мое настояване и със съгласието на Нели публикувам съществените извадки от нашата кореспонденция. Моля, пишете на Нели (nelineli@gmail.com), ако имате въпроси относно изложените виждания. Емил

From: Neli Vankova [mailto:nelineli@gmail.com]
Sent: Thursday, April 03, 2008 12:14 PM
To: stefanov@gmx.net
Subject: Re: vipusk 1973

Привет, Емиле!

За съжаление писмото ми до Евелин се върна недоставено, явно потребител с такъв адрес, който взех от писмата ви, не съществува. Жалко.

Списъците можеш да публикуваш, разбира се, те са малък принос към опита ти (опита ви) да се обобщи една по същество почти необгледна материя и да се сложи на едно място голяма по обем и по възможност достоверна информация.

Когато първия път ти писах, беше в отговор на импулса да се отзова с това, което мога, на призива ви за допълнителни сведения, които биха направили многолетния портрет на училището по-пълен и по-точен. Тогава не знаех каква е историята покрай създаването на сайта, едва снощи проследих развитието и за мен картинката стана по-ясна. Удивително е наистина, че примерно архивът на випуските не се намира на официалния сайт на училището, а на вашия. Удивителни са и много други подробности.

Винаги съм смятала, че класовете приличат на учителите си, а училищата - на директорите си. В този смисъл има много неща, които са пропуснати да бъдат направени през годините - за съжаление. Някак си така се е получавало, че по теми, касаещи гимназията, винаги е имало повече добри намерения и купища, ама купища думи и малко, отчайващо малко действия. От това са загубили всички - и настоящите към всеки даден момент ученици, и бившите във всеки вече следващ момент възпитаници, и гимназията.

...

Само още три неща и приключвам, ти си ангажиран човек.

1. Обръщайки поглед назад към живота си, стигам до извода, че мога да бъда обвинена (с основание) във всички смъртни грехове. Отличително качество обаче ми е способността ми да поемам отговорност. Заставам зад всяка своя дума, ако греша - плащам, поправям и ... така. В този смисъл въпросът за авторството и анонимността не стои пред мен; не стои като страх. Ако лекарят се страхува да държи скалпел над гноясала рана, мястото му не е в операционната. Спокойно можеш да публикуваш списъците и писмото. Указването на електронния адрес мисля, че е достатъчно, или? Бих те помолила само да промениш заглавието му, нека се казва не "Един от вас...", а "Кълнем се..."

2. Ако не възразяваш, предпочитам кореспонденцията с теб да остане лична. Ако прецениш, че в нея има тези и мисли, които биха били интересни за повече хора, извади онези абзатци, които ги изразяват, и ги сложи на сайта, по твоя преценка**).

3. За теб... виж файла. Надявам се да ти хареса.

Поздрави
Нели


From: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Sent: Thursday, April 03, 2008 8:12 PM
To: 'Neli Vankova'
Subject: RE: vipusk 1973

Neli,

blagodarja za hubavija otgovor. Blagodarja za pohvalata. Poddarzham stranicite dobrovolno i s udovolstvie. Tova e mojat prinos v podkrepa na staroto ni daskalo. Drugi hora pomagat po drug natshin - az sas stranicite.

...

Tvoite pisma sa edni ot naj-emocionalnite, no i kontroversni. Te sa dostoverni i shte sabudjat silni emocii. Az njamam koj znae kolko literaturen opit i se pritesnjavam, da ne zastana v osnovata na nezhelana konfliktna situacija. A mojata cel e da sabera generaciite i da ima dialog, kakto pisah, na nekomercialna osnova.

Shte publikuvam spisacite i izvadki ot email-ite ni. Litshnata ni korespondencija njama da vkljutsha - primerno poslednite 3-4 email-a, razbira se. **)

Shte publikuvam obrashtenieto ti kam tvoja klas, kakto pozhela, pod zaglavieto "Kalnем se...", no shte spomena, tshe parvonatshalnoto zaglavie e promeneno po zhelanije na avtora. Shte te nazova po ime i shte postavja email-adresa ti. Shte pomolja da se obrashtat kam teb (t.e. na tvoja email), ako iskat da kontaktirat avtora.

Shte mi se otvori sigurno mnogo rabota sled tova, no sam ti blagodaren za redovete, za otkrovenieto i za otgovornostta, kojato si gotova da poemesh.

S naj-dobri pozdravi,
Emil

P.S.: Mozhe inatshe da sme na VIE, no tuk, na tezi stranici (www.ezikovata.net) obiknoveno sme na TI... :-)

**) Tрудно е да бъдат запазени съдържанието и идеите непроменени, изключвайки пасажи от кореспонденцията ни... В крайна сметка публикувам почти пълния текст, с изключение на добрите думи по адрес на работата ми, свързана с тия страници, за които най-искрено благодаря на Нели. 

И няколко думи към всички, които желаят да изразят своето виждане:

Моля да ми пращате кратки, добре оформени материали, които да не се налага да редактирам. Бъдете прецизни и ясни в изразите си, не оставяйте на мен да решавам, какво точно да се публикува. Или всичко, или нищо!!! Останалото надхвърля времето, което съм в състояние да отделя.

С най-добри поздрави,
Емил

обратно - 2008 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu