Хубава новина за нашето любимо училище - Румяна

обратно - 2020 - нататък

С помощта и по материал на Румяна Райкова:

Von: Rumyana Raikova [mailto:r.raikova9@abv.bg]
Gesendet: Donnerstag, 30. Januar 2020 14:41
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Хубава новина за нашето любимо училище

ЕК: Juvenes Translatores: наградата на ЕС за млад преводач от България отива в Ловеч за втори път

30 Януари 2020 | 14:54 | Агенция Фокус


Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Ан-Никол Мартинчева е българският победител в тазгодишното 13-о издание на конкурса по превод Juvenes Translatores на Европейската комисия,  информира Представителството на ЕК в България.

За втори път от 2010 г. насам наградата отива в Профилирана езикова гимназия ,,Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. Ученичка от същата гимназия — Антония Радославова — печели и една от общо седемте специални отличия за български преводи с много високо качество.

Със своя превод от испански на български език Ан-Никол изпревари 79 свои връстници от общо 17 средни училища в България и стана един от 28-те победители — по един от всяка държава от Европейския съюз. Преводачите на Европейската комисия избраха победителите сред 3116 участници от цяла Европа, а темата тази година беше свързана с ролята на младежите в изграждането на бъдещето на Европа.

През пролетта най-добрият млад преводач от всяка от държавите — членки на Съюза, ще пътува до Брюксел, за да получи наградата си и да се срещне със свои връстници, както и с професионални преводачи от Европейската комисия.
За първи път тази година конкурсът протече изцяло онлайн. Той се проведе на 21 ноември 2019 г. едновременно във всички 740 избрани училища — от финландския град Оулу до азорския остров Сао Жорж (Португалия).

Участниците можеха да изберат да превеждат между която и да е комбинация от два от официалните езици на ЕС. От 552 възможни езикови комбинации младите преводачи са използвали 150.

През 2019 г. в конкурса взеха участие над 3100 ученици от над 700 училища в целия ЕС. В България участваха 17 средни училища с общо 80 ученици, като право да участват имаха родените през 2002 г. Българските участници в конкурса използваха общо шест езикови комбинации за преводите си: от английски, френски, немски, италиански, испански или румънски към български език. Любопитен е и фактът, че от български език като оригинал има общо девет превода от участници в други държави: към английски, немски и гръцки език.

обратно - 2020 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu