Изложба на Axel Sommer в Ловеч - Снежана

обратно - 2010 - нататък

Получих следния email от Снежана Балева:

From: snejana.baleva@gmail.com
Sent: Wednesday, March 17, 2010 2:07 PM
To: stefanov@gmx.net
Subject: Izlozhba na Axel Sommer v Lovetch

Здравей Емо, ето ти още една "ловешка езикова" връзка, която открих на сайта на Дойче Веле. Вчера е била открита изложбата в Ловеч, завиждам на тези, които ще могат да я посетят. Сърдечни поздрави Снежана

17.03.2010

Не само с хляб

"Не само с хляб" - така е озаглавена фотоизложбата на германеца Аксел Зомер, който е преподавател по немски в Ловешката езикова гимназия. След шест години престой в България, тази година е последната му в страната.

За впечатленията му от живота в Ловеч и за посланията във фотоизложбата с германеца Аксел Зомер разговаря Йорданка Йорданова:

Един портрет от 40 снимки. Така Аксел Зомер определя авторската си фотоизложба, озаглавена "Не само с хляб". В нея той представя 40 културни дейци от Ловеч, които работят в различни области - от изобразителното изкуство, през театъра, до фолклора и занаятите.

С помощта на фотообектива роденият в Мюнхен учител размишлява върху преживяното в България, върху културата в провинцията и живота на българските културни дейци. "Една от най-големите разлики между Германия и България е финансовото състояние на тези хора. Известно е, че ситуацията в България е много по-тежка от тази в Германия. Културните дейци са принудени да работят на поне две места, за да се издържат."

Послания

Германският учител дава и конкретен пример за ситуацията, в която са поставени хората, занимаващи се с културна дейност. "Учителката по пиано на дъщеря ми дойде у нас и за час искаше 3 лева и 50, а това са около 1 евро и 80 цента. Разбира се, веднага отказах тези условия, плащах й повече, но от наша гледна точка наистина е ужасно с колко малко пари трябва да живеят хората тук."

Аксел Зомер избира за заглавие на изложбата си частичен цитат от Стария завет: "Не само с хляб ще живее човек, а с всяко слово, което излиза от Божии уста". Авторът превръща цитата в послание на изложбата, което звучи така: човек живее и от животворната сила на културата. Фотосите на Аксел Зомер се отличават с документалния си характер и неподправеността на портретираните културни дейци. Независимо дали Аксел Зомер отвежда наблюдателя в прашна и тъмна работилница, в църквата или в класната стая, лицата от снимките търсят директния контакт с наблюдателя, насочвайки поглед право към обектива.

Стилът на Зомер напомня за традицията на 20 век, чиито представители са германците Аугуст Сандер с творбите си в "Хората на 20 век" и Херлинде Кьолбл с нейните "Немски всекидневни". Фотопортретите на Аксел Зомер са придружени от мисли на всеки от участниците, в които те споделят личния си творчески път или отношението си към смяната на системата и към днешното общество.

Отпечатъци

Аксел Зомер: "Някои от тези хора на изкуството са отишли на Запад веднага след промените, където са участвали в семинари. Други, художници напр., по лична инициатива са намерили галеристи в Германия. За мен са интересни връзките между тези, които са били в Западна Европа, и онези, които не са били никога там. Разговарях с всеки от тях и за отпечатъците на социализма, защото много от хората на изкуството в България ги носят в себе си."

В изложбата "Не само с хляб" се преплитат противоречия като "малък град - голям град", "Запад - Изток", "Германия - България", които произлизат и от личния опит на автора - роден в Германия и свързан с България заради съпругата му българка и двете деца, родени в България. Фотоизложбата "Не само с хляб" се открива на 16 март и очаква посетители до 11 април в Ловешката художествена галерия.

Автор: Йорданка Йорданова, Редактор: Д. Попова-Витцел

© Deutsche Welle


From: stefanov@gmx.net
Sent: Thursday, March 18, 2010 9:42 PM
To: 'snejana.baleva@gmail.com'
Subject: RE: Izlozhba na Axel Sommer v Lovetch

Zdravej Snejana,

blagodarja za novinata, shte ja publikuvam naj-skoro.

S naj-dobri pozhelanija,
Emil

обратно - 2010 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu