Първи писма до родителите през 1962 г. - Мария

обратно - вип. 1967 - нататък

По материали на Мария Чавдарова:

Първо писмо, 13.09.1962

Здравейте мили родители,

Вчера вечерта, след като се прибрах в пансиона, се запознах с всички момичета от нашата спалня. Днес станахме в 6.30 и в 7.30 отидохме в столовата да закусим. Всеки трябваше да си изяде всичката храна – баничка и чай. На обяд дадоха супа, кюфтета със салата и праскови. През останалите часове на деня имаме свободни занимания: едни четат, други пишат писма/като мен/, лежат или играят. В пансиона е задължително да се носи униформа, а в спалнята – с цветни дрехи. Още не са ни разделили на паралелки.В следващото писмо ще ви пиша за това.

дъщеря ви Мария.


Второ писмо, 21.09.1962

^Мили мои майко и татко,

Пиша ви това писмо, за да ви кажа, че съм много добре.Вече свършихме трудовите дни в консервната фабрика”Мелта” и се подготвяме за училище. Разделиха ни на 4 паралелки. Всяка се състои от 20 човека. Ние с Мичето /Мария Любомирова Димитрова е също от Дулово- б. моя/ сме в подготвителен „б” клас.Когато чухме, че сме заедно, много се зарадвахме. Раздадоха ни учебниците по немски език. Но те не достигат за всички ученици и затова ние с Мичето ще учим от един учебник. Последният ден от трудовата имахме съревнование с другите три паралелки –а, в и г. Спечелихме ние от „б” клас и ни похвалиха пред другите ученици.

Класна   ръководителка ни е другарката Топузова, която е строга и много добра. Първият ден ни говореше много добре и ни каза следното: „Вие сте влезни тук  със заслугите на своите родители, но ще излезете от тук само със своите собствени” . Аз съм много   добре.Привикнах към режима. Всяка сряда и неделя имаме свободно време из града. В сряда си купих съпун и си опрах всички дрехи. Сега трябва да си купя тетрадки и учебни принадлежности от моите пари. Тези разходи не влизат в онези 10лв., за които знаете.Трябва да видя, дали ще ми стигнат 4 лева за тези неща.Моля ви да ми пишете,защото другите получават писма, а когато аз не получавам ми става по-мъчно.

Досега не съм получила нито едно писмо, докато Мичето има вече няколко.

Приемете моите поздрави,

обратно - вип. 1967 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu