Книгата "Такива бяхме", Френската във Варна - Станислав

обратно - 2019 - нататък

Получих следния e-mail от Станислав Станчев:

Von: Stanislav Stanchev [mailto:logos91pubh@yahoo.com]
Gesendet: Freitag, 15. März 2019 18:23
An: stefanov@gmx. net
Betreff: Книгата "Такива бяхме" – разказ за първите възпитаници на френската гимназия във Варна

Здравейте, г–н  Стефанов,

Станислав Станчев съм, завършил френската гимназия във Варна през 1963г., която се роди от вашата в Ловеч...

От Сидония Пожарлиева имам имейла и сайта. Неотдавна и дадохме книгата "Такива бяхме" посветена на първите пет години от съществуването на нашата гимназия. Ако сметнете, че ще бъде полезно да публикувате във вашия сайт информация за нея, ще Ви улесня, като  изпращам в прикачените файлове такава информация, пък вие я изполвайте както намерите за добре. По този начин  ще стане възможно да  бъдат информирани повеме възпитаници на френската гимназия, за които е преди всичко предназначена, а защо не и за нашите побратими от ловешката Бастилия. С удоволствие ще Ви осигурим един екземпляр лично Вас, ако измислите начина по който да Ви я доставим.

Книгата излезе от печат преди няколко месеца. Десет години ни бяха нужни за да я напишем и издадем. Книгата е с твърда подвързия, с повече от 200 черно–бели и цветни илюстрации и обем от 584 страници. Досега разпространихме по–голямата част от тиража сред всички, които взеха участие със спомени, документи, снимки , или като финансираха издаването ѝ, а също и сред наши бивши учители и възпитатели, или наследници на починалите от тях. Предоставихме книгата и на различни институции, които ни бяха дали информация или оказили друго съдействие. Положихме усилия книгата да достигне до по–голям брой от съучениците от випуските, пребивавали в гимнадията през първите пет години от съществунването ѝ, които са предмет на повествованието. От тиража засега е останало неголямо количество. На желащите да се сдобият с нея, препоръчвамве да се обадят на Красимир Кънчев от випуск 1967 на телефон 0898548171 и имейл <freemex@abv. bg>, от когото ще получите допълнителна информация.

 


 

Коментари и отзиви за книгата „Такива бяхме“

Донка Тончева, випуск 1960:
Точно, правдиво и толерантно е описан животът ни и времената в които  израснахме като  ученици във Френската. . .

Тодор Соколов, випуск 1963:
Чета я и ме връхлитат безброй разсъждения. Колко много сме си помагали един на друг, колко много са ни обгрижвали учители и възпитатели. . . Колко  много време е отлетяло безвъзвратно през годините след гимназията, когато, гонейки кариерата си и решавайки  житейските си проблеми , не сме успявали да се виждаме достатъчно често за да продължим да си помагаме. . .

Валентин Люцканов , випуск 1966:
Със съпругата ми Наска, която е от випуск 1967 благодарим на всички, които сътворихте този прекрасен разказ за първите години на гимназията.
Книгата получихме след Нова година и това бе бай-хубавия ни подарък.

Ирина Раличкова, випуск 1963:
Страхотна книга!  Чета я бавно, като настолна книга ми е. Не бих искала да пропусна нито ред. Колкото и да е парадоксално, но от неянаучавам толкова много  неща за гимназията, пансиона и съучениците си, за които или съм забравила, или въобще не съм знаела за тях. Всяка вечер си лягам с книгата. . .

Нора Василева, випуск 1963:
Вече няколко дни чакам да чакам да ми дойде редът за да я прочета. Синът ми, който е в София и пръв видя книгата се зачете в нея и ще ми я прати едва след като я прочете. А на „опашката“ чака и съпругът ми. . .
Страхотно издание. . .

Людмил Попов, випуск 1959:

Страхотна книга сте направили. . . Признавам си: надминахте моите очаквания! Неотдавна претърпях  няколко операции. Сега, сигурен съм в това, докато я чета ще се подложа на най–ефективната и най–приятната  психотерапия след интервенцията на лекарите. . .

Красимир Кънчев, випуск 1967:
Та това е Библията на гимназията ни. . .

Лиляна Гроздева, преподавател по български език и литература:
Поздравления за огромния труд, за структурата на книгата, за начина , по който е използван големият обем информация, за стила на изложението. . . Благодарност към всички, участвали в подготовката на книгата. А на автора  поставям оценката „Отличен 6“!

Иванка Хърватова, випуск 1963:
Точен и ясен изказ. Стремеж към обективност, толерантност, хумор , ирония и самоирония – всичко това е в книгата. От нея научих много неща , които не знаех  за своите съученици през годините прекарани в гимназията и особено след това. . .

Лиляна Ралчева, преподавател по английски език:
Бях скептична, когато разбрах, че се подготвя книга за гиназията. Сега, след като я ппочетох мога да кажа: очарована съм! Защото това не е просто една нова книга. Това е сериозно, задъллбочено и обективно изследване на историята на гимназията и на времето, когато тя беше създадена.

Олга Аспарухова, випуск 1963:
След като получих книгата, започнах да я чета в 13 часа на обед и продължих до 1 часа през нощта. Четях и. . . плачех. И основния текст, и поясненията под линия, и приложенията – всичко прочетох. Положен е  апостолски труд, и резултатът е една великолепна книга. А заглавието – едва ли по–точно и по–синтезирано би могло да се предаде съдържанието ѝ. Да, такива бяхме. . . И бяхме щастливи!

Светла Ракаджийска , в. 1965
Благодаря от сърце за идеята, за вложения труд и неговия чудесен резултат"Такива бяхме". От"преливащото" от какви ли не случки и лични "животопревъплъщения" училищно и пансионатно пространство на сградата на ул. Ст. Караджа№ 32 във Варна, сте уловили живеца, аурата на Френската гимназия и нейните питомци. Четейки, все едно, пак бях там -зад оградата, в клас, в столовата, в спалнята, по коридорите, на двора...
Благодаря още един път!
проф. д-р ик. Светла Ракаджийска, ИУ-Варна, катедра"Икономика и организация на туризма",
Една от Френската.

Красимира Ямболова, випуск 1963:
Чудесна книга! За два дни я глътнах. Спомените на съучениците са вмъкнати много умело в текста. А докато четях –  и плачех, и се смеех.

Георги Видев, випуск 1963:
В тази книга създателите ѝ са втъкали  цялата си любов към гимназията, която завършихме.

Сидония Пожарлиева, випуск 1953 – първият випуск  на СУЧЕ /Средно училище за чужди езици/ в Ловеч. Поетеса,преводач, журналист.
Това е най–доброто, венецът на всички досегашни издания за езиковите гимназии в Ловеч и Варна. Пред нас е доказателството, че духът на Ловешката гимназия  е съхранен и пренесен във Варна: чета кигата „Такива бяхме“ и имам чувството, че разказът се отнася за нашата гимназия в Ловеч. . .
Вълнувах се, както когато ние, бившите ученици от Ловеч, споделяхме на живо и писмено нашите преживелици, които толкова приличат на вашите! Радвам се не само затова, че вие пренесохте традициите в новото ви училище във Варна, но важното е, че се оформихте  като нас - стабилни в своите разбирания за живота и развитието на обществото, което се опитваме да променяме в сегашния му вид, този вид, който разруши нашите мечти и илюзии, може би.
Поздравявам
  създателите които направиха  тази прекрасна книга, с този чудесен облик и съдържание.
За съжаление , не ми се вярва, че  многото послания които се съдържат в нея, ще бъдат  прочетени и разбрани от днешните управители на държавата и обществото. А има какво да се научи.
On Wednesday, February 27, 2019, 1:28:24 PM GMT+2, Sidonia Pojarlieva <sidoniapo@gmail. com> wrote:

Гергана Калчева, випуск 1964:
Възхитена съм от тази книга. Прекрасно издание! Казвам го не само като възпитаничка на гимназията а и като  работила дълги години в издателство. След като я прочетох съм я потавила върху нощното си шкафче, за да си я гледам постоянно. . .

Рецензия от доц. д-р Владимир Владов
Препратка за изтегляне на PDF-Копие

Рецензия от проф. д-р Ингрид Шикова
Препратка за изтегляне на PDF-Копие

 


 

Г–н Стефанов,с възпитаници на френската гимназия винаги съм разговарял на "ти", дори и с онези,с които никога не съм се познавал. Ако предпочитате,  може да го въведем и в нашата кореспонденция.

Поздрави: Станислав Станчев, автор на книгата "Такива бяхме"


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Samstag, 16. März 2019 02:07
An: 'Stanislav Stanchev'
Betreff: AW: Книгата "Такива бяхме" – разказ за първите възпитаници на френската гимназия във Варна

Здравейте г-н Станчев,

сърдечно благодаря за материала и за доверието!

Сидония преди няколко години ми/ни предостави чудесната си книга „Първите и аз“ и я публикувахме с голям ентусиазъм. Много се радвам, че Ви е обърнала внимание на сайта. С удоволствие ще допълня и Вашата информация. Тя надхвърля рамките на Немската Езикова в Ловеч, но корените ни са общи – разбира се, че ще направим тази публикация.

Днес в Ловеч пак се учи френски - още един повод да го сторим. Що се отнася до мен, аз винаги съм имал желание, да (на-)уча френски. Ходил съм на вечерен курс, но условията и нивото не могат да се сравнят с тия, в нашите езикови училища. Надеждата крепи човека!

Благодаря Ви пак! Ще ми е нужно малко време, защото напоследък съм все зает с това-онова. Ще се постарая, най-скоро да кача информацията. Благодаря и на Сидония! Изпращам поздрави по Вас, за това, че се е погрижила, да разширим обхвата на сайта.

Желая Ви всичко най-хубаво, здраве и щастие, и до нови срещи!

С най-добри поздрави,
Емил Стефанов /
www.ezikovata.eu

P.S.: Относно копие от книгата – имам брат в България. Би могло, той да получи го и да ми го донесе, тъй като го очаквам в началото на април да ме посети. Ако нямате нищо напротив, ще му препратя вашия имейл-адрес и ще размислим, как да получи книгата, а Вие – съответно цената на екземпляра.


Von: Stanislav Stanchev [mailto:logos91pubh@yahoo.com]
Gesendet: Samstag, 16. März 2019 12:57
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: AW: Книгата "Такива бяхме" – разказ за първите възпитаници на френската гимназия във Варна

Благодаря за бързата реакция. Имейлът ми може да му го дадете , разбира се, но телефонният ми номер е 0886814414.Може би е най–добре да ми позвъни  и ние двамвата да се уточним как и кога да му предам книгата. Най–лесно ще стане, ако е в София. Ако се свържем навреме ще я имате през април.А книгата няма да ми плащате.И без това, по–голямата част от тиража подарихме на всички, които са участвнали в създаването и – със спомени, снимки, парични средства  или по друг начин. /Средствата за издаването и  осигуриха съучениците / Благодаря за  готовността да популяризирате изданието.

До скоро.

Поздрави и успешен ден: Станислав


Von: stefanov@gmx.net [mailto:stefanov@gmx.net]
Gesendet: Samstag, 16. März 2019 22:11
An: 'Stanislav Stanchev'
Cc: Stefan Petkov Stefanov
Betreff: AW: AW: Книгата "Такива бяхме" – разказ за първите възпитаници на френската гимназия във Варна

Аз също благодаря за бързата реакция! Трябва ми обаче малко време за публикацията. :-)

Говорих със брат ми. Името му е Стефан Стефанов. Препратих му имейла с телефонния номер. Той каза, че в сряда и четвъртък ще бъде в София и ще се свърже с Вас. Благодаря пак!

С най-добри поздрави,
Емил Стефанов

обратно - 2019 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu