Послание за предстоящия Празник на Езиковата - Ана

обратно - 2015 - нататък

Получих следния e-mail от Ана Андреева:

Von: Ana Andreeva [ana_nt54@abv.bg]
Gesendet: Donnerstag, 1. Januar 2015 12:40
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: AW: Послание към завършилите Езиковата

Здравейте Емо!

Честита 2015-та година! Здраве, щастие и късмет за Вас и за хората, които обичате!

Пиша Ви по повод настоящия юбилей на училището. Мисля, че Ви благодарих за публикацията на посланието към завършилите нашето училище, но сега искам да помоля за публикуване на нещо по-кратко - пак по същия повод. Дано откликнат повече възпитаници!

И един въпрос - може и нахално да звучи, защото е ясно колко труд е хвърлен за осъществяването на това, което сте организирали, но възможно ли е да изтеглим от твоя сайт публикуваните сборници и да ги качим на официалния сайт на Езиковата? Ние от своя страна в момента подготвяме такава публикация на по-малките юбилейни книжки и вестници от различни години.

Поздрави от пространството на младостта в Ловеч!

Успешна и удовлетворяваща Нова година!
Ана Андреева


Von: Ana Andreeva [ana_nt54@abv.bg]
Gesendet: Donnerstag, 1. Januar 2015 13:07
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: AW: Послание към завършилите Езиковата

Струва ми се, че забравих да прикача посланието:) Съжалявам.

А.А.

ЧЕСТИТА  2015-ТА ГОДИНА
НА ВСИЧКИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ГЧЕ „ЕКЗАРХ ЙОСИФ І” В ЛОВЕЧ!

НАСТЪПИ ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНАТА: 

65 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ  И
135 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ В ЛОВЕЧ!

Приятели, очакваме  спомените ви  за вашето време тук – на хълма, в пространствата на младостта - за да ги включим в юбилейния сборник за празника! Пишете ни!

Срок – 20.01.2015 г.

Адреси:

 

2015_0101_Ana_01.JPG (117828 Byte)

 


Von: stefanov@gmx.net
Gesendet: Donnerstag, 1. Januar 2015 13:41
An: 'Ana Andreeva'
Betreff: AW: AW: Послание към завършилите Езиковата

Здравейте Ана,

Благодаря за емейл-а. Честита Нова Година и на Вас/теб.

Понеже не съм в течение, допускам, че сте учителка във Езиковата. Моля за извинение, ако греша или въобще, че не помня – напоследък имам други грижи.

Ще публикувам новия вариант с удоволствие.

Относно публикуваните сборници – вярно е, че не само аз, а и много други са хвърлили работа по събирането и публикуването. Радвам се, че го разбира-те/ш.

Сборниците са по всяко време достъпни за всички посетители на страниците, няма никакви ограничения, кой може да ги свали. Те са свободни. Така сме се разбрали със всички автори.

Две молби от моя страна:

  • Преди да качите нещата на официалните страници за Езиковата, желая да споделя предложението Ви/ти на нашата неофициална страница, за да бъдат информирани участвалите и допринеслите. Те също имат отношение и би трябвало да изкажат съгласие. По принцип съм сигурен, че никой няма да откаже.
    ...
  • А като ги качите на страниците на Езиковата, ще помоля, да отбележите (където сметнете за добре, но да е четливо и да се вижда) че сте взаимствали резултата от нашия труд. Това е достоен начин и жест на уважение не само към моите усилия, а и към всички, които някога са се включвали и помагали с малко или много материали.

Ако това за вас е приемлив вариант, тогава имате най-малко моето съгласие... J

Относно къде физически да се намират копията от сборниците и книгите, има две решения:

  • Може да сложите линк-ове (препратки) към www.ezikovata.eu.
  • Може да ги качите на Вашите сървери (със информация относно източника, виж по-горе)

Та с две думи, ако споменете източниците по достойнство, може да ползвате всичко. Винаги съм казвал, че ако Гимназията се заеме сериозно с web-страниците си, с удоволствие ще отстъпя всичко събрано до сега и бих се наслаждавал на работата на други ентусиасти – ние сме вече не съвсем млади...

Ана, благодаря пак за писмото. Публикацията ще гледам да я направя до края на седмицата.

Успехи, здраве и щастие през новата 2015!
Емил Стефанов


Von: Ana Andreeva [ana_nt54@abv.bg]
Gesendet: Donnerstag, 1. Januar 2015 14:48
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: AW: AW: Послание към завършилите Езиковата

Здравей Емо! [Предлагам да се обръщаме вече на "ти":)]

Благодаря за бързия отговор! Съжалявам, че не съм се представила до този момент. Аз съм учител по български език и литература в училището вече   25 години.  Явно също като теб страдам, че сайта на Гимназията ни не е на подобаващото ниво. Тази година все пак се правят някакви опити да се променят нещата.

Аз се занимавам от известно време с една малка група ученици, с които събираме историята на училището (и от откриването на Езикова гимназия, и от времето на Американския колеж). Не са качени още дори нещата, които ние сме събрали. Както разбираш, не съм специалист, от когото може да зависи как да изглежда официалният сайт, но се опитвам да подтиквам - доколкото ми е възможно - към промени.

Възхищавам се на усилията, които ти полагаш, следя с удоволствие това, което качваш. Това за качените сборници беше само един въпрос. Аз съм човек, който умее да цени труда на другите, така че съм напълно съгласна с всички (да ги нарека) условия, които споменаваш. Така и трябва да бъде!!!

Всичко, което съм намерила и в Държавен архив, го записвам със съответните архивни единици. А от личните архиви на информаторите - също съм записала техните имена и готовността им да съдействат за събирането на тази история.

В хартиен вариант съм събрала освен нещата, които си сканирал, и още други сборници, документи, снимки. Искам и тях да направя по начина, по който ти си ги направил, но не съм сигурна, че може да станат толкова качествено. Аз ги снимам и ги подреждам в уърд. Ако не възразяваш, може да ми споделиш как си ги направил така качествено. Освен издавани книжки от юбилейни години - имам и два сборника от Американския колеж (един от 1940 год. и един, издаден от възпитаничики на колежа за юбилей).

Направила съм история на униформите през годините и съответните емблеми. Интересно и вълнуващо е! Аз не съм възпитаник на гимназията, но моите синове са, а и много години вече съдбата ми е свързана с това училище. Преди да се пенсионирам, искам да направя нещо полезно.

И така - представих се вече.

2015_0101_Ana_01.JPG (99090 Byte)

Изпращам ти само една обща снимка от историята на училището в униформи. Иначе това е цяла колекция, със специален сценарий за представяне на различните епохи и т. н.

Поздрави!
Ана Андреева


Von: stefanov@gmx.net
Gesendet: Donnerstag, 1. Januar 2015 15:45
An: 'Ana Andreeva'
Betreff: AW: AW: AW: Послание към завършилите Езиковата

Здравей пак, Ана,

Благодаря за добрите думи по адрес на страниците, за които се грижа не само аз. Това топли сърцето и дава мотивация за по-нататъчен ангажимент.

Впечатлен съм от обема на работата, която ти самата си свършила до сега. Смятам, че си на прав път. С този вид работа не може да се препитава човек, тя е доброволна и служи на идеални цели – да документираме пътя, по който сме минали и да оставим следа за следващите. И действително, най-добрият вариант е, плодовете на тази работа да са публично достояние, за да може и други да им се насладят, а и да стигнат евентуално до подобни идеи, и някой ден и те да реализират нещо.

Публикацията в Интернет е идеалното пространство за такава публикация. Ако пожелаеш, с най-голямо удоволствие ще ти помогна да видиш нещата публикувани на www.ezikovata.eu. Разликата между официалните и тази страница е личният ангажимент. Докато съм жив, www.ezikovata.eu или по-точно събраният материал и достъпността му са гарантирани! Даже съдружникът ми (Петър Костов), когото по неизвестни на мен причини повече от година не мога да контактирам, даже да престане да ми осигурява web-пространството за страниците, те няма да изчезнат. Аз ги правя и поддържам и ако трябва, ще ги кача другаде, под друго подобно име, но докато съм жив и те ще са живи. Да видим кой кого ще надживее... J

Как са направени така качествени копията? – Не е било само моя работа. Специално за странирането (това е техническият израз) ми помогна моят брат - Стефан. Той е специалист по тези въпроси. Ако внимателно си следила издаването и писанията по публикациите на последните няколко сборника през изминалата 2014-та година, сигурно си прочела на много места благодарностите по негов адрес. Това е малък и простичък пример, но той дава представа, колко многостранна е работата по страниците и че и на много други хора имат голям личен ангажимент, невидим или може би неподозиран от повечето посетители.

Не мога да ти обясня, как Стефан е направил от стари и изтъркани страници, без почти никакъв контраст, такива добри копия - това му е работата. Затова ти предлагам, да заложиш на нашата страница!!! Ние нямаме излишно свободно време, но капка по капка вир става. Ние не сме само за 5 години свързани с училището, както абитуриентите, които първо трябва да намерят своята реализация в живота и за известен период от време, не се обръщат назад. Аз например цели 20 години не можах да дойда на среща в Ловеч. Живях, следвах и работих в Германия, аспирантура правих, семейство, работа, емигрирахме в САЩ, работа, върнахме се в Германия, нова работа, работа, работа... Но едно си остава. Докато съм жив, www.ezikovata.eu или това, което там „расте и не старее“, ще го има!!!

Така че, моето предложение към теб е дадено. Ти прецени, дали това би те удоволетворило? И да знаеш, всичко, което направим, един ден ще принадлежи на училището. То и сега му принадлежи, но поне разполагаме със свободата, да работим без излишни пречки, колкото искаме, когато искаме и до когато можем - винаги, докато сме живи. Затова със сигурност ще стане още по-хубаво и най вече – съдържателно!

С най-искрени поздрави,
Емил


Von: Ana Andreeva [ana_nt54@abv.bg]
Gesendet: Dienstag, 6. Januar 2015 16:05
An: stefanov@gmx.net
Betreff: Re: AW: AW: AW: Послание към завършилите Езиковата

Здравей Емо,

Вярно е, че трябва да се отделя от личното време (което никога не стига!) за такава кауза - да бъде съхранено миналото - но остава удовлетворението, че тя е благородна, и това е достатъчно.

Благодаря за предложението! Разбира се, няма как да не давам нещата, които съм събрала, за училищната страница и попълване на училищната история, но обещавам да съдействам.

Поздрави!
Ана Андреева

обратно - 2015 - нататък


Забележка: Всеки Ваш email, в който не е изрично споменато, да не бъде публикуван и има отношение към Езиковата, ще излиза на сайта в несъкратен вид, заедно с email-адреса на подателя, за да документра източника на информация и насърчава непосредствените контакти.
22.10.2021 - Страници за Езиковата Гимназия в Ловеч "Екзарх Йосиф I" - www.ezikovata.eu